Десет најпопуларнијих ријечи у медијима у 2021. години

Srna
Foto: Pixabay

ПЕКИНГ - Прва од десет најпопуларнијих кинеских медијских ријечи и фраза ове године је 100 година од оснивања Комунистичке партије Кине, а ту су се нашле и оне које се односе на ковид 19, заштиту животне средине и терет преобимних домаћих задатака.

Више од милијарду знакова из публикација, транскрипата и текстова из 15 новина, 12 телевизијских станица, седам радио станица и два портала анализирало је десетине истраживача из Националног језичког центра за праћење и истраживање језика у штампаним медијима при Пекиншком универзитету за језик и културу.

Истраживачи су користили компјутере за обраду информација, а затим саставили листу најпопуларнијих ријечи и фраза, јавио је данас Кинески међународни радио.

Остале популарне ријечи се односе на кинеске ваздухопловне каријере, Олимпијске игре у Токију 2020. године, циљеве везане за емисију угљеника, Пекиншку берзу, кинеске донације вакцина земљама у развоју, вакцинацију у Кини, те Конвенцију о биолошкој разноликости.

Популарне ријечи у медијима се односе и на сузбијање лошег понашања на интернету и политику за ублажавање терета преобимних домаћих задатака и подучавања студената ван кампуса.

Директор центра Јанг Ерхонг, који предводи овај пројекат још од његовог почетка 2003. године, рекао је да 10 фраза указује на фокус мејнстрим медија ове године.

Резултати нису били засновани само на броју појављивања популарних ријечи, већ и на учесталости њиховог појављивања у кратком периоду.

Јанг је рекао да, иако не постоји метод за прецизно рангирање популарних ријечи од један до 10, "100 година од оснивања Комунистичке партије Кине" је несумњиво на врху листе у свим аспектима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана