Десет најопаснијих људи на свијету

Тања Шикањић
Десет најопаснијих људи на свијету

Послије недавног упада америчких командоса у Либију како би ухапсили Абуа Анаса ал-Либија, човјека који се доводи у везу с "Ал-Каидиним" терористичким нападима на америчке амбасаде у Кенији и Танзанији, списак најопаснијих терориста на свијету је измијењен.

 Тим поводом Си-Ен-Ен је објавио нову листу на коју је убачено неколико нових имена.

1. Ајман ал-Завахири

Тренутни вођа "Ал-Каидине" централе, 62-годишњи љекар из Египта, сигурно нема харизму свог убијеног претходника Осаме бин Ладена, али он својом организацијом ни не покушава да управља Осаминим стилом. Тренутно више игра улогу директора чија је главна брига да му посао расте. Америчке власти понудиле су награду од 25 милиона долара особи која достави информације које ће довести до његовог хапшења.

2. Насир ал-Вухајши

За некога ко је недавно навршио 36 година, Вухајшијева терористичка биографија прилично је опширна. Некадашњи лични секретар Осаме бин Ладена у Авганистану вратио се у родни Јемен, гдје је убрзо стрпан у затвор. Но, иза решетака је провео тек краће вријеме. Са групом затвореника прокопао је тунел и побјегао из затворске у своју властиту терористичку ћелију. То је означило почетак значајнијег ангажмана "Ал-Каиде" на подручју Јемена, гдје је почела да напада тамошње снаге безбједности и туристе.

3. Ибрахим ал-Асири

Његово име можда није познато просјечно информисаном човјеку, али сигурно задаје велике главобоље западним обавјештајцима. Овај 31-годишњи Саудијац је главни конструктор бомби за арапску подружницу "Ал-Каиде".

Управо њему приписује се склапање импровизоване бомбе ушивене у доњи веш која је на Божић 2009. године умало оборила авион "УС ервејза" у Детроиту.

4. Ахмед Абди Годане

Познат и као Мукхтар Абу Зубаир, 36-годишњи Годане је крајем 2008. године дошао на чело сомалске групе "Ал-Шабаб" која се залаже за исламску државу и на том "програму" успјела је да привуче извјестан број Сомалаца, али и западњака из Америке и Европе. У почетку је "Ал-Шабаб" дјеловао на увођењу шеријата у самој Сомалији, али Годанеу су у међувремену амбиције порасле па сада води џихад и по другим државама источне Африке.

5. Моктар Белмоктар

Овај 41-годишњи Алжирац своје утврђење нашао је у пустињама Сахела. Попут већине других људи на овом попису, имао је јако много среће те је преживио више покушаја атентата.

Међутим, да је овај попис рађен на данашњи дан прошле године, Белмоктар вјероватно не би био на њему. Управо у то доба он је тек оснивао своју елитну борбену јединицу "Они који су се заклели крвљу".

6. Абу Мухамад ал-Јулани

Како је криза у Сирији прерастала у грађански рат, тако је растао и утицај "Ал-Нусре", једне од најбоље организованих побуњеничких група, на челу које је Ал-Јулани. Основана је почетком прошле године и њених око 10.000 бораца води битку за вјерску државу.

7. Абу Бакр ал-Багхдади

Један од фактора који је можда утицао на јачање "Ал-Нусре" је њена повезаност са џихадистима из оближњег Ирака. Абу Бакр ал-Багхдади је вођа групе "Исламска држава Ирак и Сирија". Американци за информације о њему нуде до десет милиона долара.

8. Сирајудин Хакани

У пограничном подручју Авганистана и Пакистана дјелује неколико милитантних група чији је основни циљ да уз повремене нападе дочекају планирано повлачење Американаца из Авганистана 2014. године. Једна од најјачих таквих група је "Хаканијева мрежа", одговорна за неке од најкрвавијих и најспектакуларнијих напада на западњачке циљеве у Кабулу. За било какву информацију која би разоткрила Хаканијеву тренутну локацију Американци су спремни да плате до пет милиона долара.

9. Абубакар Шекау

Чињеница да је Шекау освануо на овом списку доказ је да је у западну Африку стигао велики талас милитантног исламизма. Он је протекле четири године на челу екстремне групе "Боко Харам", која најчешће напада хришћанске циљеве у Нигерији, а остварила је и сарадњу са сличним групама у Малију. Американци за информације о њему нуде до седам милиона долара.

10. Доку Умаров

Он је вођа "Кавкаског емирата", чеченске групе чији је циљ да јужни дио Русије претвори у исламску државу. Доводи се у везу с бомбашким нападом на московски аеродром "Домодедово" почетком 2011. године те са самоубилачким нападом на московски метро 2010. године. Американци за информације о њему нуде до пет милиона долара.

Напади

Од 1968. године у свијету је забиљежено 115.000 терористичких аката и 648 терористичких организација, од којих је 380 и данас активно. У 72 државе 2010. извршена су 11.604 терористичка напада (32 акта дневно) у којима је страдала 49.901 особа, од чега је 13.186 смртно страдалих.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана