Данска: Прва лего школа на свијету

Aгенције
Данска: Прва лего школа на свијету

За велики број људи нешто попут Лего школе је ултимативна дјечија фантазија. Та фантазија ће за дјецу у Данској ускоро постати стварност. У августу ће преуређена зграда у Билунду постати прва Лего школа на свијету, пренијеле су агенције.

Отварање ове школе је идеја власника компаније Лего, Кјелда Кирка Кристиансена, који се нада да ће школа помоћи градићу у сеоској области Јутланда да постане дјечија престоница земље.

Интернационална школа у Билунду комбиноваће интернационални и дански школски систем, а Лего ће нагласити креативност и игру.

Центрирана око "учења базираног на питањима", основна идеја је да се дјеца мотивишу да смишљају сопствена питања.

- У другим школама уче вас да положите испите, док вас у Скандинавији уче да мислите - каже један од родитеља из Билунда.

Главна нада школе је у комбиновању овог слободног и лаког приступа учењу са Лего истраживањима дјечијег развоја и интернационалним школским системом.

Ученици ће тако имати алат да истовремено "мисле" и "раде".

Директор школе је британски физичар Ричард Метјус, који је управљао школама широм свијета.

- Остављање времена за креативност и игру и довођење у стање тока је средиште Легове филозофије, а експериментисаћемо и са другим идејама. Ипак, имамо и одговорност, дјечије образовање је на првом мјесту, а некад су старе методе најбоље - каже Метјус.

Школа у Билунду је само један од дугог низа пројеката које породица Лего спонзорише за овај градић од шест хиљада становника.

Градић је тако добио други највећи аеродром у Данској, а ради се и на изградњи цркве, јавних инфраструктура, библиотеке и позоришта.

Школа ће бити отворена од августу за дјецу од три до седам година, док ће се ученици до 16 година придружити до 2015. године.

Влада ће плаћати двије трећине школарине, а родитељи остатак (око 400 евра мјесечно).

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана