Данска прекршила прописе због злоуптребе назива "фета"

Срна
Foto: arhiva

БРИСЕЛ – Данска је прекршила закон ЕУ тиме што није спријечила локалне компаније да производе и извозе ван ЕУ бијели сир означен као "фета", изјавио је данас савјетник највишег европског суда.

Мишљење правобраниоца Тамаре Капете у Суду правде Европске уније /ЦЈЕУ/. са сједиштем у Луксембургу, услиједило је три године након што је Европска комисија тужила Данску због овог питања. "Фета" је регистрована као производ са заштићеном ознаком поријекла /ЗОП/ од 2002. године у ЕУ и може се производити само у Грчкој према сету производних спецификација.

Грчка каже да је фета њено културно наслијеђе, јер се од ње производи сир од овчијег и козјег млијека већ 6.000 година. Капета је рекла да Данска није испунила своје обавезе према законима ЕУ јер није реаговала у случају данских произвођача који су користили регистровани назив "фета" за сир намијењен за извоз у треће земље. Она је одбацила аргумент Данске да се забрана извоза може сматрати препреком трговини.

"Главна идеја која стоји иза те уредбе је побољшање положаја пољопривредних произвођача ЕУ кроз пружање заштите интелектуалне својине на производе који укључују традиционалне начине производње“, рекла је Капета. ЦЈЕУ, који ће донијети одлуку у наредним мјесецима, слиједи такве необавезујуће препоруке у четири од пет случајева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана