Данас се обиљежава Дан планете Земље: Нужно је подизати свијести о заштити околиша

ГС
Foto: Aрхива

Дан планете Земље данас се обиљежава у цијелом свијету, а овај међународни догађај који има за циљ скренути пажњу становника на проблеме заштите околиша.

Сваког 22. априла обиљежава се Дан планете Земље у читавом свијету због потребе подизања свјесности о еколошком загађењу.

Преко милијарду људи из 192 земље сваке године учествује у активностима поводом Дана планете Земље, што га чини најпопуларнијим "празником" икада. Нјегова хисторија сеже 51 годину уназад.

На конференцији УНЕСЦО-а 1969. године Јохн МцЦоннелл први је пут представио идеју обиљежавања Дана Земље и исте је године дизајнирана Застава Земље, а сам је назив Еартх даy први пут употријебио 21. марта градоначелник Сан Францисца Јосепх Алиото 1969. године, у прогласу којим је одлучено да се у граду и на подручја Сан Францисца прослави као Дан планета Земље.

Дан планета Земље службено се обиљежава од 1992. године када је током Конференције УН-а о околишу и развоју у Рио де Јанеиру на којој је учествовао велик број представника влада и невладиних удружења усклађен далекосежни програм за промицање одрживог развоја.

На приједлог боливијске владе 2009. године Опћа је скупштина Уједињених народа 22. април прогласила међународним Даном планета Земље.

Дан планете Земље обиљежава се како би се ојачала свијест људи према природном околишу, да свјетска популација постане свјесна своје одговорности према планету на којем живи, да се становништву укаже на проблеме глобалног загријавања, све веће загађење околиша, ефекат стакленика, повећање глобалне просјечне температуре планете Земље.

Глобално затопљење, загађење и крчење шума су само неке од активности о којима се константно расправља јер су оне највећа пријетња природи.

Климатске промјене, неодговорна и непланска градња, неодговорно понашање сваког појединца не утичу само на изглед околиша, него и на учесталост и величину посљедица катастрофа и великих несрећа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана