Данас је свјетски дан борбе против фашизма и антисемитизма

ГС
Данас је свјетски дан борбе против фашизма и антисемитизма

Међународни дан борбе против фашизма и антисемитизма обиљежава се 9. новембра сваке године широм Европе и свијета присјећањем на жртве фашизма и антисемитизма и протестовањем против савремених облика фашизма и антисемитизма.

Дана 9. новембра 1938. године нацистичка Њемачка почела је погром против јеврејског народа.

Опљачкани су јеврејски домови, али и трговине, градови и села, док су јуришници СА и грађани уништили маљевима зграде оставивши иза себе улице прекривене комадићима сломљених прозора — одатле поријекло назива "Kristallnacht'' или Кристалне ноћи.

Убијен је 91 Јевреј, а 30.000 јеврејских мушкараца, четвртина свих жидовских мушкараца у Њемачкој, одведена је у концентрацијске логоре гдје су били мучени мјесецима, а више од 1.000 је притом умрло.

Опљачкано је 1.668 синагога, а 267 је запаљено. Само у Бечу је уништено 95 синагога или молитвених домова.

Кристалноноћни погром сматра се симболичким почетком системског искорјењиванја јеврејског народа који је почео дискриминацијом и искључиванјем њемачких јевреја још 1933. године и на крају довео до убиства милиона припадника јеврејског народа и такозваних "непријатеља њемачке државе": хомосексуалаца, криминалаца и "асоцијалних" људи, чланова разних религијских заједница, људи с менталним тегобама, политичких ''преступника'' попут комуниста и социјалиста, шпанских републиканских избјеглица, мањина попут Рома и Синта, те осталих.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана