Данас је свјетски дан без грудњака, постоји важан разлог зашто је овај дан битан

Независне
Foto: pixabay.com

Данас се обиљежава светски дан без грудњака а овај дан се обиљежава како би се подигла свијест о здрављу, о редовним прегледима како би се рано открио рак дојке.

Овај дан, који се обиљежава од 2011. носи битну поруку за све жене, а то је да уколико имају било каквих страхова или питања, направе преглед на вријеме. Многима је превентивни преглед спасио живот.

Потиче се жене да 13. октобра оставе грудњаке код куће, 24 сата уживају без њих и објављују фотографије подршке, потицаја и помоћи у подизању свијести на друштвеним мрежама под хасхтагом "нобрадаy. Многе се жене одазову сваке године на овај апел, преноси Курир.

Ове године акцији су се придружили и неки мушкарци па су објављивали своје фотографије на друштвеним мрежама уз хасхтаг "нобрадаy.

Први грудњак појавио се у Римском царству, а радило се о комаду тканине којом су жене покушавале да обуздају велике груди. С временом је ношење грудњака постало врло модерно, а довело је до тога да је готово незамисливо изаћи из куће без њега.

С друге стране, мушки дио популације био би задовољан да тај комад одјеће не постоји, па су тако неки написали испод фотографија да би Свјетски дан без грудњака требало чешће да се обиљежава.

Било како било, ова акција има за циљ здравље.

"Неношење грудњака резултира стварањем веће количине мишићног ткива у грудима како би им се осигурала природна потпора. Ако та потпора није природна, већ груди придржава грудњак, тада мишићи слабе, а то у коначници води до тога да се груди брже "обесе", објаснио је професор Џан Денисн.

Истраживање је трајало 15 година и стручњаци су открили да су мишићи у грудима чвршћи ако се грудњак не носи. У њему је учествовало 320 жена у доби од 18 до 35 година.

"Рецимо, жене старије од 45 година, прекомјерне тјелесне тежине са двоје дјеце иза себе неће имати користи од престанка ношења грудњака", рекао је.

Стручњаци савјетују женама да грудњак скидају што чешће, односно да га не би требало носити код куће или док спавају. Након скидања је добро груди измасирати како би се побољшао проток течности у њима. Масажа мора бити њежна - прстима се масира дио око брадавице па према крајевима дојке, у свим смјеровима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана