Данас је Петак 13.

Aгенције
Данас је Петак 13.

Постоји вјеровање да је петак 13. баксузан и док су неки тог дана опрезнији него иначе, многи не примјећују или не придају значај интригантном датуму.

Страх од броја 13 неки повезују с давним норвешким митом о дванаесторо богова који су приредили вечеру, на коју је непозван упао 13. гост, несташни Локи који је успио да слијепог бога таме, Ходера, наведе да убије Балдера, бога весеља и задовољства.

Према вјеровањима из времена старог Рима, вјештице су се увијек састајале у групама од 12, док је 13 учесник окупљања редовно био сам ђаво.

Према Библији Јуда, апостол који је издао Исуса, био је 13. гост на Посљедњој вечери, Ева је на петак 13. понудила Адаму јабуку, тог дана је почео Велики потоп, обустављена изградња Вавилонске куле, а и Каин је, наводно, убио Авеља.

Постоји и теорија да су на петак 13. октобра 1307. године по наредби француског краља Филипа IV сви темплари у Француској ухапшени и затворени, њихова заповjедништва стављена под краљевски печат, а сва добра запљењена.

Сам број 13 је предмет фобије па тако многи солитери у свијету немају 13. спрат, аеродроми 13. писту, болнице и хотели собе са тим бројем, а многи трискаидекафоби, како се називају људи који се боје броја 13, указују на неуспјелу мисију на Мјесец "Аполо 13".

Да и у Србији постоји фобија од броја 13 говори податак да је 1898. године, када су у Београд дошли први телефони, број 13 нико није желио да узме, али да се на крају све ријешило тако што је број додјељен Љуби Срећковићу за београдску кланицу.

Холандија

Можда је многима у свету тај датум лош предзнак, али за холандске статистичаре петак 13. и није тако баксузан.

Они чак тврде да је петак 13. сигурнији од било ког другог петка у години.

Истраживање холандског Центра за статистику и осигурање показало је да има мање саобраћајних удеса, пожара и крађа на петак 13. него било ког другог петка.

"Тешко ми је да повјерујем да је то само зато што тог дана људи из предострожности возе опрезније или једноставно остају код куће, али статистички гледано, вожња је безбједнија на петак 13", каже један од статистичара центра.

У посљедње двије године, према подацима холанских осигуравајућих друштава, "обичним" петком деси се у просјеку 7.800 саобраћајних несрећа, док просјек за петак 13. износи 7.500 удеса.

Тог дана је, такође, забиљежено мање пожара па и крађа.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана