Данас је петак 13, за овај датум везана су бројна бизарна вјеровања

Агенције
Данас је петак 13, за овај датум везана су бројна бизарна вјеровања

Данас је петак 13. Ријеч је о најомраженијем датуму који многи сматрају и “уклетим”, а уз њега се вежу бројни митови, легенде и често веома бизарна вјеровања.

Многе болнице и хотели немају број 13 у собама, неки небодери немају у лифтовима број 13, а постоје чак и терминали на аеродромима без излаза 13, те авиокомпаније које у својим авионима немају сједиште број 13. 

Ако на овај дан примијетите да су возачи у саобраћају екстремно опрезни, да људи у страху гледају око себе или вам пријатељи јаве да ипак неће изићи напоље, вјероватно чекају да прође опасност звана – петак 13.

Како је настала паника око петка 13.? 

Претпоставља се да се паника око петка 13. догодила 1927. године када је забиљежен у историји други највећи крах на америчким берзама када су банкроти подстакли очајне брокере да се бацају кроз прозоре зграда на Волстриту. Тај је дан запамћен као “црни петак” након чега се страх од датума увукао и проширио као синоним за несрећу.

Тајна (Посљедња) вечера 

Према библијском тумачењу неколико је догађаја повезано с овим датумом: неки историчари тврде како је на тај дан Ева појела јабуку са дрвета мудросто, Ноје упрегнуо своју арку те да се на тај датум срушила и Вавилонска кула. У Новом завјету пише је 13 особа сједило за столом током посљедње Исусове вечере, а управо тај тринаести био је Јуда који је на крају издао Исуса.

Нумерологија: 13 је вишак 

Нумеролози број 12 називају потпуним па 13 испада као неки непотребан вишак - 12 је мјесеци у години, 12 знакова Зодијака, 12 година Олимпа, 12 Херкулових трудова, 12 израелских племена, 12 Исусових апостола.

У Средњем вијеку се повезивао с вјештицама јер их је било по 13 у групи па се томе додао и петак када су се наводно окупљале. У норвешкој митологији постојала је Фрига, богиња слободног духа, љубави и плодности коју су прогласили вјештицом и протјерали када су се племена преобратила на хришћанство. Легенда каже да се Фрига сваки петак састајала с 11 вјештица и са ђаволом (било их је укупно 13) те су заједно смишљали злодјела за наредни недјељу. Стари Египћани су повезивали тај број са загробним животом. Вјеровали су како се њихови животи састоје од 12 фаза, а сљедећа је она када умру. Број 13 је у њима изазивао страхопоштовање, страх и тајанственост.

За Викинге представља бога зла

Викинзи су број 13 сматрали несрећним због вечере организоване у Валхали на којој се окупило 12 богова - 13. бог био је Локи, бог зла којег на ту вечеру нису позвали. Он је био љут због тога, на вечеру је дошао непозван и довео свијет у таму. За њих је 13. бог био оличење зла.

Колико је број 13 био непожељан показују и закони из древне вавилонске историје - Хамурабијев кодекс. Ти закони су били нумерисани, али оног под бројем 13 нема, једноставно су тај број прескочили те су након 12. закона кренули на 14.

Страх од петка 13. има дијагнозу

Страх од броја 13 има и своју дијагнозу – трискаидекафобија, а постоји и страх од самог петка 13. који се назива параскаведекатриафобија, као и фригатрискаидекафобија.

Продаја некретнина

Број продатих некретнина је у паду током петка 13. Једно истраживање је показало да је између 2005. и 2012. било за 43 одсто мање трансакција на петак 13. у односу на било који други петак. Најгори дан за продају некретнина, према овом истраживању био је петак 13. мај 2011. када је продаја некретнина опала за чак 51 одсто.

Агенти за некретнине тврде да куће са бројем 13 нису тако честе. Према сајту за некретнине Зоопла, свега 28 одсто улица има кућу са бројем 13.

Вјенчања

За оне који се не брину да би током вјенчања могли да се сруше лустери са плафона постоје и специјалне понуде на овај дан. Тако на прјимер, House for an Art Lover нуди паровима 13 одсто попуста за оне који одлуче да се ту вјенчају на петак 13.

Да ли је петак 13 тако лош?

Вјеровање да је петак 13. баксузан дан је толико распрострањено да су се чак и научници озбиљно бавили овом темом. Закључци њихових истраживања често су били различити.

У научном часопису „British Medical Journal” 1993. године објављен је рад под називом „Да ли је петак 13. лош за ваше здравље?“

Циљ истраживања био је да се утврди веза између здравља, понашања и сујеверја у региону Југозападне Темзе у Лондону. Научници су гледали број возила на аутопутевима, број купаца у супермаркетима и пријема у болници након незгода. Упоређивани су подаци од петка 6. и петка 13. у месецу.

Резултати истраживања показали су да је у петак 13. било значајно мање возила на аутопутевима него у петак 6. Број купаца у супермаркетима није се разликовао у два поређена дана, међутим пријем у болницу, због саобраћајних незгода, значајно је повећан у петак 13. Од октобра 1989. до новембра 1992. године било је 45 саобраћајних несрећа због којих су људи завршили у хитној помоћи, а које су се десиле у петак 6. док је у истом периоду било 65 несрећа које су се десиле у петак 13.

Даљим истраживањем броја возила и саобраћајних несрећа установљено је да ризик од пријема у болницу након саобраћајне несреће може бити већи чак за 52 одсто у петак 13. него у петак 6.

Зато су научници савјетовали да се петком тринаестог остане код куће.

Истраживање под називом „Одговор на мит: коришћење хитне помоћи у петак 13.“ објављеног у „National Library of Medicine” 2012. године такође се бавило процјеном ризика од петка 13. по броју доласка у хитну помоћ након саобраћајних незгода. Међутим, ово истраживање је дало другачије закључке од претходног.

Истраживачи у овом другом истраживању су прегледали дијаграме долазака у хитну помоћ сваког петка 13. у периоду од 13. новембра 2002. до 13. децембра 2009. године и упоредили те резултате са петком прijе и после, као и мjесец прijе и послijе петка 13.

Закључак је био да нема разлике у пријему поврijеђених људи од саобраћајних незгода на хитној помоћи када је петак 13. у питању и да запослени на хитној помоћи не би требало да имају више посла него других дана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана