Чудовиште Неси не одстоји, то су само мјехурићи

Aгенције
Чудовиште Неси не одстоји, то су само мјехурићи

Италијански геолог тврди да познато чудовише Неси из Лох Неса не одстоји и да су људи који тврде да су га видјели заправо видјели мехуриће који су резултат сеизмичких сила.

Др Луиђи Пикарди вјерује да не одстоји стидљиво и древно чудовиште из најпознатијег језера у Шкотској.  

Бројни стручњаци подјељени су око тога да ли у језеру заиста живи плесиосаурус или је модеран мит о чудовиштву настао као резултат намјерних подвала и шала.  

Геолог из Фиренце тврди да историјски описи чудовишта врло често укључују трешење земље. Он тврди да су сва виђења чудовишта повезана са мјехурићима који се појављују на површини језера. Ове мјехуриће по њему изазива сеизмичка активност.

Иако многи не доводе у везу земљотресе и Шкотску, Луиђи тврди да је тло језера врло активно.  

Пикарди истиче да се у биографији коју је написао Адамнан 690 године помиње да се чудовиште појавило и нестало уз велико помјерање земље. У књизи се описује пут светаца поред обале Лох Неса као и напад чудовишта на њих. Међутим, нигдје се не спомињу мјехурићи.  

Пикради тврди да је 30-их година прошлог вијека било неколико извјештаја о чудовишту који су се подударали са повећаном сеизмичком активношћу у том крају.  

"Јасно је шта се десило. Људи су једноставно приметили ефекте земљотреса на површини воде и помислили да је у питању чудовиште", тврди Пикарди и додаје да се ова теорија може применити на још 3.900 других виђења.  

Са друге стране, поједини геолози тврде да су чак и најјачи земљотреси у Шкотској и даље били превише слаби да би могли да изазову било какве промјене на површини језера.

Међутим, италијански геолог пажљиво је истакао да вјерује да највећа вредност његове хипотезе лежи у томе што ће геолози бити свијесни геолошког поријекла појединих митова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана