Чудовиште из Лох Неса није само мит, научници: "Могуће је"

ГС
Чудовиште из Лох Неса није само мит, научници: "Могуће је"

Универзитет Бат дошао је до открића да су неки плесиосауруси живјели у слаткој води, а не само у морској.

Чудовиште из Лох Неса или Неси могло би да постоји, објавио је британски Универзитет Бат након открића да су неки плесиосауруси можда живјели у слаткој води.

Заговорници теорије о постојању Несија дуго су вјеровали да је створење из шкотске митологије можда праисторијски морски рептил, на темељу фотографија и исказа очевидаца који су годинама говорили да Неси има дугачак врат и малу главу сличну плесиосаурусу.

Скептици међутим тврде да, чак и ако је лоза плесиосауруса преживјела, створења не би могла да живе у језеру Нес јер им је потребна слана вода.

Кључ је у фосилу

Универитет Бат пронашао је међутим фосиле малих плесиосауруса у ријечном систему старом 100 милиона година који се сада налази у мароканској пустињи Сахара, што сугерише да су живјели и у слаткој води.

Наиме, пронађени су кости и зуби одрасле јединке висине 3 метра те кост руке младунца висине 1,5 метар. Фосили сугеришу да су створења живјела и хранила се у слаткој води, заједно са жабама, крокодилима, корњачама, рибама и воденим диносаурусом спиносаурусом.

"Изненађује ме да је у древној мароканској реци живјело толико пуно месождера, једни поред других, рекао је коаутор студије Дејв Мартил, професор палеобиологије на Универзитету Бат.

Прокоментарисао је како то свакако није било мјесто за купање.

Зуби плесиосауруса чак показују исте узорке истрошености спиносауруса, што сугерише да су се редовно хранили истом рибом с тешким оклопом која је пливала у ријечном систему, а није била само повремени посјетилац.

Истакнути палеонтолог доктор Ник Лонгрих подсјетио је да ми заправо не знамо зашто су плесиосауруси у слаткој води.

"Мало је контроверзно, али ко каже да морски рептили морају да живе искључиво у мору. Знам да смо ми палеонтолози увијек тако говорили, али пуно је морских врста пливало у слатким водама.

Први костур плесиосауруса пронашла је 1823. године у Лајм Регису, у Дорсету Мери Анинг, енглеска научница.

Створење је имало малу главу, дугачак врат и четири пераја. Сматрало се да више личи на модерне гмизавце, у поређењу с ихтхиосаурусом, који је пронађен у истим слојевима стијена тек неколико година раније.

Плива као морски лав

Пливао је машући перајима у води, баш као што то морски лавови данас раде. Живео је прије отприлике 215 милиона до 66 милиона година, прије него што је изумро с диносаурусима.

Његову повезаност с чудовиштем из Лох Неса први је повезао Артур Грант, студент ветерине, који је тврдио да је замало ударио створење на свом мотоциклу у јануару 1934. године. Нацртао је скицу која је подсјећала на древно морско створење.

Само неколико мјесеци касније, Дејли Мејл је објавио фотографију гинеколога Роберта Кенета Вилсона, која такође приказује створење с дугим вратом и малом главом како се креће кроз воду.

Фотографија, која је у широј јавности позната као хирургова фотографија, била је лажна, како се касније открило, а подметнуо ју је незадовољни бивши запослени Дејли мејла, бијесан јер је лист исмијао његовог свекра који је тврдио да је пронашао отиске стопала Несија.

У сопштењу за Универзитет Бат наводи да је ново откриће показало да је чудовиште из Лох Неса "на једном нивоу вјероватно".

Плесиосауруси нису живјели само у мору, они су настањивали слатке воде, додаје се у саопштењу, али се такође истиче да проналазак фосила показује да су плесиосауруси изумрли у исто вријеме када и диносауруси прије 66 милиона година.

Према једној од бројних теорија, Неси је заправо преживјели плесиосаурус, дивовски морски рептил. Још од 1970-их научници темељно истражују дно Лох Неса у потрази за костима плесиосаура, али их још нико није пронашао, преноси Б92.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана