Чудо природе које крије кључ поријекла живота на Земљи

Агенције
Чудо природе које крије кључ поријекла живота на Земљи

У близини најзападнијег дијела Аустралије налази се базен Хамелин који отвара нове погледе на поријекло живота на Земљи. У својим топлим водама неговао је живот још у вријеме када су се појавили први континенти.

Управо у оваквим условима јавили су се први живи организми и научници вјерују да ће проучавањем овог јединственог мјеста доћи до одговора о поријеклу живота на нашој планети.

У Хамелину се налази и највећа колекција активних строматолита – камених стубова пијсека и калцијум карбоната “залијепљених” биолошким “љепком” који за собом остављају бактерије.

Ти микроорганизи трансформисали су планету у свијет богат кисеоником. Строматолити показују да је тај процес отпочео прије најмање 3,7 милијарди година, а све до прије 1,25 милијарди година бактерије које су их направиле, биле су доминантни облик живота на земљи.

Ријеч је о организмима који припадају фамилији плаво-зелених алги, групе створења која уопште нису алге, али обављају процес фотосинтезе.

Према постојећим научним теоријама, ове бактерије или њихови преци, оставиле су у аманет будућим генерацијама живог свијета гене за регулисање фотосинтезе. Ти водени организми еволуирали су у биљке какве данас насељавају тло и морско дно.

Научници су дуго вјеровали да су ове бактерије посијале су и семе сопственог уништења. Пошто су навикле на паклене услове какви су владали Земљом у доба када је атмосфера била презасићена угљен диоксидом, нису могле да се прилагоде на рај какве су саме створиле и дјеловало је да су потпуно су ишчезле.

Међутим, 1956. када је нафтна компанија која је истраживала дно Хамелина пронашла је живе бактерије. Од тада су пронађене на још неколико мјеста на свијвету, али је ово мјесто најважније, јер у њему лежи више активних строматолита него на било којој другој локацији – око 100 милиона стубова од којих сваки расте по око један милиметар годишње.

“То је највећа колекција строматолита на свијету”, каже Ерика Сусари, геолог и стручњак за строматолите из Бусх Херитаге у Аустралији. “То је једино мјесто на свијету које нам пружа увид у рани живот на Земљи у тим размјерама”.

Сусари каже да су бактерије које граде строматолите у Хамелину исте као оне које су биле активне пре 3,7 милијарди година.

“Осамдесет одсто историје живота на Земљи чинили су строматолити – за то вријеме оне су биле краљеви живог свијета”, каже Сусари.

Екстремна природа базена – висок салинитет, јаке плиме и велике варијације температуре – омогућава овим бактеријама да и даље живе. Ипак, зашто тако напредују овдје и на јако мало других мјеста на Земљи, питање је на који тек треба да нађемо одговор.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана