Чудо од дјетета: Завршила факултет са 14 година

РТРС
Чудо од дјетета: Завршила факултет са 14 година

Јуџени де Силва из Харогејте у Тенесију има само 14 година, али су њени успјеси несвакидашњи за њене године. Дипломирала је на Америчком војном универзитету, гдје је уписала и мастер студије, а образовање наставља и на Харварду и већ сада има јасан професионални циљ, позицију у врху америчке дипломатије.

" Мој крајњи циљ је да постанем секретар одбране Сједињених америчких држава", рекла је Јуџени де Силва за "Мидлсборо дејли њуз" раније ове године.

Неко ће помислити да су жеље ове дјевојчице преамбициозне, али је Јуџени доказала да је све само не типична тинејџерка.

Чудо од дјетета, Јуџени де Силва средњу школу је завршила са 11 година. Ове године као четрнаестогодишњакиња дипломирала је на Америчком војном универзитету, на предмету Обавјештајна анализа, са просјечном оцјеном 4.0.

Објавила је двије књиге за дјецу и аутор је неколико научних радова из разних области, између осталих из психологије и физике.

Од јесени ова изванредна дјевојчица наставља да импресионира својим академским успјесима. Мастер студије из правних наука започиње на Харварду, док ће мастер из обавјештајне анализе наставити на Америчком војном универзитету.

"Мој сан је одувијек био да студирам на Харварду, то ће бити сјајно за мене", изјавила је Јуџени за један локални медиј.

Одрасла у Шри Ланки, она је својим несвакидашњим интересовањем за школу изазивала подсмијех вршњака.

"Сви су знали да искрено волим учење, па сам често била мета задиркивања дјеце. Срећом, временом се то промијенило", изјавила је Јуџени.

Њен велики проблем био је новац. Због својих година није могла да конкурише за стипендије на Факултету, па је сав финансијиски терет сносио њен отац, Јуџин де Силва (43).

Као самохрани родитељ, професор физике и хемије на Волтерс државном универзитету и оснивач Института за истраживање у Вирџинији, отац Јуџени де Силве је успио да се избори за снове свог дјетета.

"Отац је као самохрани родитељ водио бригу о мени, од дјетињства ме је учио колико је важно образовање", рекла је дјевојчица .

А Јуџени проналази и вријеме за забаву. Обожава да игра фудбал и да као као самоуки пијаниста свира клавир.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана