Цртежи Мухамеда Алија продати за готово милион долара

Срна
Foto: ИЛУСТРАЦИЈА

ЊУЈОРК - Колекција цртежа, скица и слика боксерске легенде Мухамеда Алија продата је на аукцији за готово милион долара.

На аукцији куће „Бонамс“ поднуђено је 26 радова.

Један од најдуже чеканих радова „Убадам као пчела“ продат је за 425.000 долара, што је више од 10 пута него што је процијењено.

Мухамед Али сматра се највећим спортистом свих времена, активистом и пјесником, али су његови умјетнички таленти мање познати.

Он је цртао и сликао цијели свој живот уз подршку оца који је био професионални умјетник и узимао је часове код спортског умјетника Лироја Нимана.

„Мухамед Али је био културолошка икона која је дефинисала једну генерацију. Његов умјетнички опус приказује теме које су му блиске: бокс, грађанска права, религија, свјетски мир и хуманитарни рад“, рекла је директор одјељења за популарну културу куће „Бонамс“ Хелен Хол.

Радове је на аукцију ставио колекционар и пријатељ Родни Хилтон Браун, који је рекао да му је Мухамед Али прве три слике нацртао након борбе у Бостону 1977. године. Укупна продајна цијена од 945.524 долара била је три пута већа него што је очекивано, преноси Би-Би-Си.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана