"Човјек који пада": Прича о најпотреснијој фотографији напада 9/11 од које и данас пролази језа

ГС
"Човјек који пада": Прича о најпотреснијој фотографији напада 9/11 од које и данас пролази језа

Много је потресних фотографија објављено на дан рушења њујоршких "Близанаца" у које су се терористи 11. септембар 2001. године залетјели с два авиона, али ниједна није изазвала толико емоција као "The Falling man" (Човјек који пада).

Небодери Свјетског трговачког центра обавијени ватром и димом, Њујорчани на земљи који избезумљено гледају што се догађа, хаос посвуда и oн - савршено миран у паду, заустављен у тренутку… Наравно, то је само једна од фотографија "Човјека који пада", она најупечатљивија.

Снимио га је Рикардо Дру, фотограф Associated Pressa. Као и многи други тог јутра у Њујорку, није био свјестан терористичког напада. Вјеровао је да се догодила нека врста експлозије, порсјећа РТЛ.хр.

Дру се присјетио како је подземном жељезницом стигао на мјесто догађаја и беспомоћно посматрао како десеци људи почињу да падају с горњих спратова. Његов новинарски инстинкт одмах се покренуо и почео је снимати хаос на земљи и у ваздуху.

Оно што је заправо снимио видио је тек кад је дошао кући.

-Нисам знао да имам човјека у том положају док заправо нисам видио фотографију на свом рачунару. Назвао сам једног од наших уредника, показао сам му слику и рекао: "То је то, ово мора бити та слика, - испричао је Дру.

Иако се процјењује како је око 200 особа изгубило живот на начин да су пали с горућих торњева или су се сами бацили, а многи су снимљени у паду, ниједна фотографија није изазвала толико рекација као "The Falling man". За јавност је била превише узнемирујућа и више ју нитко није желио објавити.

-Не знамо да ли је умро на путу према доле … Кажу да ћете умријети прије… знате, ако паднете. Не знамо је ли га ватра натјерала да скочи, је ли га избацила експлозија или је сам одабрао своју судбину - каже "Дру"који ипак сматра да је "Човјек" одлучио скочити сам.

Будући да тијело никада није пронађено, као нити од многих других, никада није било формалне идентификације "Човјека који пада". Током година појавиле су се теорије о његовом идентитету, али нити једна није доказана.

Неки ипак сматрају како је ријеч о Џонатану Брајлију   који је радио у ресторану Windows на 106. спрату Сјеверног торња док неки тврде како је ријеч о Норберту Хернандезу који је радио као посластичар такође у том ресторану.

Данас "Човјек који пада" представља много више од само судбине једног човјека тога дана.

-Никад нисам пожалио што сам снимио ту фотографију. То је једина фотографија на којој се види како нетко тај дан умире - рекао је Дру.

Нада се да "Човјек који пада" сада може изаћи из сјене након двије деценије.

-То је јако тиха фотографија. Волим о њему размишљати као о неком непознатом војнику.Нека представља све који су тога дана доживјели исту судбину - закључио је.

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана