Цијена злата близу историјског максимума

ГС
Foto: Илустрација

Рат у Украјини је постао најважнији фактор који утиче на кретања на финансијском тржишту.

Цијена злата је близу историјског максимума, јер се све више инвеститора окреће ка овом племенитом металу који се сматра сигурном инвестицијом која задржава своју вриједност (и) у кризним временима.

Поред злата, цијене сирове нафте, сребра, паладијума, платине и гаса су такође у порасту.

Цијена сирове нафте је порасла више од 10 одсто само у протеклих пет радних дана премашивши ниво од 100 долара што је највише у посљедњих осам година. Производња нафте у Русији ће вјероватно опасти због (потенцијалних) санкција које би директно могле бити уведене и руском енергетском сектору. Канада, четврти произвођач нафте у свијету, најавила је да ће увести санкције на увоз руске нафте, а расте притисак и на САД и друге земље да исто учине.

Паладијум је достигао највишу цијену у посљедњих шест мјесеци јер је Русија највећи свјетски произвођач паладијума.

Извоз овог изузетно драгоцјеног метала ће се вјероватно суочити са сличним проблемима као и извоз енергената. Слично је и са платином чија цијена такође убрзано расте, јер Русија заузима друго мјесто по производњи у свијету, преноси Блиц.

Рат који се дешава у Европи би могао постати све интензивнији, уколико се брзо не остигне било какав мировни споразум или примирје, а увођење нових санкција Русији би могло додатно да погура цијене племенитих метала на више, преноси Српска инфо.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана