Цијела Европа може да остане без струје?

ГС
Foto: Илустрација

Прва сазнања хрватских институција и компанија задужених за снабдијевање електричном енергијом о узроцима колапса електроенергетског система у Далмацији, БиХ, Црној Гори и Албанији указују на квар на далеководу између Албаније и Грчке.

"За истраге оваквих инцидената на европском нивоу оснивају се експертски панели који ће урадити извјештај о поремећају овог типа. Као рок за истрагу и израду извјештаја предвиђено је вријеме од шест мјесеци, што потврђује да су истраге детаљне и комплексне. Иако имамо неке прелиминарне податке о узроцима испада, било би неодговорно да их сада износимо као коначне. Испад система у Хрватској је био тренутан", навео је директор Сектора за вођење електроенергетског система у Хрватском оператеру преносног система (ХОПС) Данко Блажевић потврдивши да се испад у система догодио данас.

Блажевић није склон процјени да је до квара дошло због топлотног удара који траје на подручју Балкана. Потврдио је да су проблеми са интернетом које су пријавили потрошачи у Далмацији у вези са испадом електроенергетског система.

"Ако интернетски провајдери троше електричну енергију из система и немају резервна напајања, сигурно да не могу пружити своје услуге како треба", назначио је Блажевић.

Сложио се са оцјенама да је јужни дио Хрватске по питању електричне енергије зависан од Црне Горе јер је, подсјетио је ХОПС-ов стручњак, цијела Европа међусобно увезана у снабдијевању струјом што, закључио је, има и предности и мане.

"Предности су да можемо увозити или извозити електричну енергију, а мана је да се поремећаји преносе из једног система у други", упозорио је Блажевић.

Говорећи о реакцији ХОПС-а и ХЕП-а на пуцање електроенергетског система наслоњеног на Црну Гору, Блажевић је појаснио да се у таквим ситуацијама активирају системи релејне заштите који у д‌јелићу секунде реагују и ограниче квар.

"Теоретски може цијела Европа да остане без електричне енергије", додао је Блажевић.

Објаснио је да се преспајање снабдијевања електричном енергијом обезбјеђује активирањем далековода који просљеђују напон на дистрибуцију, која даље дистрибуира енергију. Он је демантовао тврдње да је први пут дошло до колапса снабдијевања електричном енергијом, и подсјетио да је деведесетих година прошлог вијека Далмација 73 пута имала прекид снабдијевања.

"Тачно је да се овако нешто није одавно догодило, али изван Хрватске то се догађало, на примјер, у Италији или Еквадору некидан", подсјетио је Блажевић.

На питање зашто се догађају испади, ХОПС-ов стручњак је одговорио да нема јединственог узрока. Министар привреде Анте Шушњар изразио је задовољство реакцијом ХОПС-а и ХЕП-а у санацији испада електроенергетског система. Догодио се испад у електроенергетским системима у међународним оквирима, с обзиром на то да су из напона испали дио Хрватске, Црна Гора, БиХ и Албанија.

"Утврђују се детаљи и узроци испада. Наше службе до сада нису утврдиле да се ради о било каквом квару код нас. С обзиром на то да системи функционишу по закону спојених посуда и дио наше мреже је остао без напона. Већ у овом тренутку је већи дио градова гд‌је је дошло до испада опскрбљен електричном енергијом. Постоје посебне процедуре за враћање под напон, с обзиром на то да се ради о врло осјетљивим стварима. Све дежурне и хитне екипе су на терену, тако да мислимо да ће сви грађани у врло кратком року добити електричну енергију", навео је министар Шушњар.

На питање хоће ли снабдијевање електричном енергијом тамо где је враћена послије испада бити стабилна и одржива, Шушњар је одговорио потврдно појаснивши да је до нестанка струје због испада система дошло од граница с Црном Гором и БиХ до Задра, а брзом интервенцијом, рекао је министар, електрична енергија из сјеверног дијела државе пуштена у јужни дио, у којем је дошло до испада.

"До испада је могло да дође због високих температура, због превелике потрошње и других разлога, али у овом тренутку не знамо гд‌је је и шта је узрок. У испитивање узрока укључене су све компаније које се баве дистрибуцијом и мрежом у државама које су обухваћене овим испадом", навео је Шушњар.

На питање када ће и у посљедње домаћинство које је у петак остало без електричне енергије због испада бити враћена струја, министар привреде рекао је да се такав рок не може процијенити, додавши да се на враћању струје стално и предано ради, пише Јутарњи лист.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана