ChatGTP ће се све више користити у образовању, али треба бити опрезан

Танјуг
ChatGTP ће се све више користити у образовању, али треба бити опрезан

БЕОГРАД - Интелигентни виртуелни асистент ChatGTP постаје дио свакодневнице ученика и студената који ће све више користити овај алат како би лакше и брже обављали задатке, али ће им донијети и одређене проблеме, јер ће током писања радова мање користити литературу и дискусију са професорима, оцјењују стручњаци.

Доцент Природно - математичког факултета Универзитета у Новом Саду Бојана Бокић рекла је за Танјуг да су студенти били прилично усхићени када се  појавио ChatGTP  и пробали су да га користе првенствено из радозналости, док  сада све више планирају да наставе да га користе у даљем школовању.

Бокић је, са друге стране, упозорила да употреба ChatGTP  доноси и неке проблеме.

-Бојим се да ће студенти у будућности употребом овог алата само инстант завршавати обавезе, лакше и за краће време ће завршавати факултете, али ће им то са друге стране донети проблем у следећем поглављу живота за које ће бити, вероватно, потпуно неспремни. Јер, сви ти радови које студенти пишу током факултета или стручни радови које они израђују би требало, између осталог, да укључе и претраживање стручне литературе, размишљања о постављеном проблему, дискусију са колегама и професорима, и на крају писања тог рада. То све представља пут до неког решења и начин учења о филтрирању информација односно процес стварања критичког мишљења - рекла је за Бокићева.

Ванредни професор на Одјељењу за педагогију и андрагогију Филозофског факултета Универзитета у Београду Милан Станчић рекао је да ChatGTP  постаје дио свакодневнице и да ће ученици почети све више да га користе за школске задатке.

Истиче да је због тога важно да се схвати да је борба против вјештачке интелигенције узалудна и да умјесто тога треба да се преиспитују његови домети и учи како да се користи као ресурс.

-Ако посматрамо из угла оцењивања, што јесте један од аспеката према којима се види неки потенцијално лош утицај вештачке интелигенције, уместо да се бавимо тиме како да уловимо оне који варају, то јест, оне који представљају продукте ChatGTP  као сопствене, пажњу у ствари треба да усмеримо ка учењу како да се ChatGTP  користи на конструктиван начин односно како да га користимо да нам буде ресурс за учење - казао је Станчић.

Према његовим ријечима то захтијева од наставника да другачије размишљају и да другачије конципирају начине оцјењивања, који од ученика тражи аутентичан ангажман и одговоре, јер такве одговоре ChatGTP  не може тако лако да нам пружи.

Додао је да треба бити обазрив око вјеродостојности садржаја који креира ChatGTP  и да се мора учити и разлучити када је смислено и у реду да се користи, као и да је предуслов за то да се ради на томе да ученици заиста разумију како вјештачка интелигенција ради и шта су потенцијали и ограничења њеном коришћењу.

Патентни заступник и стручњак за AI регулативу и интелектуалну својину Љубомир Кљајић указује да ChatGTP  може да се користи као нека врста помоћи и да олакша, јер живимо у времену када су ствари убрзане, како каже, за 300 одсто.

-Та уштеда у времену заиста може да значи, али не на уштрб квалитета, јер школа треба младу особу да формира и да јој развије како физичке, тако и интелектуалне способности. Мислим да би претјерана употреба таквих алата довела можда чак и до улијењивања ђака односно младих особа - рекао је Кљајић.

Кљајић каже да у Србији још увијек не постоји закон који регулише питање вјештачке интелигенције, али напомиње да влада и институције које се баве том темом свакако размишљају о томе.

Он подсјећа да је влада почетком марта ове године усвојила етичке смјернице за развој, примјену и имплементацију поуздане и одговорне вјештачке интелигенције.

Додаје да је тај документ био одговор на вјештачку интелигенцију и све њене појавне облике на неетички и недемократски сегмент који може да носи, а то су нетачни или неистинити садржаји, садржаји који би повриједили нечија права у смислу дискриминације, или садржај који прикупљају личне податке од корисника, а да их не обавјештавају.

Љубиша Бојић са Института за филозофију и друштвену теорију Универзитета у Београда каже да ChatGTP  може да стимулише креативност, али да је веома битно да се не користи стално.

-Можда у току предавања стимулисати разговоре да се долази до идеја, али да не буде само да ChatGTP даје идеје већ да буде комбинација рада  технологије, вјештачке интелигенције и људи - навео је Бојић.

Како каже, то је циљ за будућност и оно како ми можемо да користимо технологију у образовању и другим секторима, и направимо неке кораке напријед, рекао је Бојић.

Све популарнији ChatGTP  је бот вјештачке интелигенције који може да  одговара на питања и пише есеје, али и да програмира рачунаре.

Иза овог напредног виртуелног асистента стоји организација OpenAI.

Једна од карактеристика ChatGTP је то што се с њим може комуницирати путем текстуалних порука, тако што му се обраћате као човјеку.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана