Четири астронаута полетјела на ракети "Спеј екса"

СРНА
Foto: Агенције

КЕЈП КАНАВЕРАЛ- Компанија "Спејс екс" лансирала је данас ракету са четири астронаута према Међународној свемирској станици, у мисији америчке Насе.


Насину посаду чине двије жене и два мушкарца, а међу њима је и прва Афроамериканка на дужем свемирском лету Џесика Воткинс.

"Ово је једна од најразноврснијих посада које смо имали послије заиста дуго времена", рекла је Насин шеф за свемирске операције Кети Ледерс.

Астронаути би требало да стигну на орбиталну станицу ноћас, 16 сати након лансирања у зору из Свемирског центра Кенеди. Они ће провести пет мјесеци на МСС-у.

Компанија "Спејс екс" лансирала је пет посада за Насу и обавила два приватна лета у свемир за мање од двије године. Фирма Илона Маска имала је много посла у претходних неколико седмица и управо је превезла до свемира и назад тројицу бинисмена, који су били први Насини приватни гости.

Седам дана након доласка нове посаде на МСС, на Земљу се враћају тројица Американаца и један Нијемац у капсули "Спејс екса". На станици бораве и тројица Руса. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана