Чеси похрлили у Пољску да искористе укидање ПДВ-а

ГС
Foto: Илустрација

Велики број Чеха похрлио је у Пољску у прекогранични лов на ниске цијене након што је влада те земље привремено потпуно укинула ПДВ на основне животне намирнице и смањила порез на гориво.

Првог викенда након што је пољска влада хљеб, млијечне производе, месо, месне прерађевине и многе друге производе ослободила пореза на додату вриједност (ПДВ), паркинге испред продавница у близини чешко-пољске границе преплавили су аутомобили чешких регистрација.

Велики број Чеха похрлио је преко границе како би основне животне намирнице купили у Пољској по цијенама које су сада у просјеку за око трећину ниже него у Чешкој.

Чешки медији пишу да поход на пољске продавнице подсјећа на деведесете године прошлог вијека, када се туристичким аутобусима ишло преко границе у куповину.

У покушају да се избори са инфлацијом и растерети грађане, пољска влада је од 1. фебруара потпуно укинула порез на додату вриједност на хлеб, млијечне производе, месо, месне прерађевине и многе друге прехрамбене производе.

Осим хране, јефтиније је и гориво, пошто је ПДВ смањен са 23 на осам одсто. Такође, пољопривредници ће без пореза куповати ђубриво, а Пољаци ће мање плаћати и струју и топлотну енергију, за коју ПДВ сада износи само пет одсто.

"Циљ је да се што више новца задржи у новчаницима Пољака", рекао је пољски премијер Матеуш Моравјецки о мјерама које ће бити на снази пола године.

"Скоро све се исплати"
Литар бензина сада кошта око 1,49 евра у Чешкој, а 1,16 евра у Пољској. Чешки прописи дозвољавају транспорт до 20 литара у канистерима преко границе, а како јављају тамошњи медији, неки возачи неколико пута прелазе границу и купују и по 100 литара.

У продавницама су виђени дуги редови за месо, млијечне производе и воће. Килограм поморанџи у Пољској сада кошта 0,64 евра наспрам 2,06 евра у Чешкој.

"Скоро све се исплати, највише месо, кобасице, сиреви... У суштини све. Редовно идемо у куповину у Пољску, али ово до сада нисам видео. Мало је рећи да је у продавницама лудило", описао је један становник Чешког Тјешина.

Запослени у сектору малопродаје у чешкој пограничној зони већ се жале на велике губитке. Знатно мањи број муштерија забиљежен је и на бензинским пумпама.

Један од разлога за прекогранични лов на повољне цијене јесте и то што инфлација није поштедјела Чехе. Цијене су недавно нагло порасле, па је у децембру инфлација била за 6,6 одсто виша у односу на исти мјесец прошле године, преноси РТС.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана