Чернобиљ 35 година послије, посљедице и брендирање катастрофе

Танјуг
Чернобиљ 35 година послије, посљедице и брендирање катастрофе

МОСКВА - Прије 35 година, 26. априла 1986. године, у нуклеарној електрани “Владимир Иљич Лењин”, у близини града Припјат у данашњој Украјини, тада СССР,дошло је до хаварије на једном од реактора, а посљедице те, како се сматра, највеће еколошке катастрофе у историји нуклеарне енергије, научници још сагледавају.

Занимање за Чернобиљ и посљедице те несреће не престаје, па тако власти Украјине намјеравају да брендирају ту катастрофу и на подручју око Чернобиља активно развијају туризам, а у бјелоруском дијелу контаминиране зоне разматра се могућност организовања лова на лосове и јелене.

Анализа података прикупљених током 35 година, коју су спровели стручњаци из Русије, Бијелорусије, Украјине и балтичких земаља, показује, коју преноси ТАС С, а која се односи на посљедице хаварије на животну средину, пказује да се у већем дијелу контаминиране територије економске активности могу обављати без икаквих ограничења када је ријеч о зрачењу.

У извјештају се наводи и да посебне мјере треба да остану на појединим дијеловима контаминиране зоне, гдје се региструју повећани нивои зрачења.

Закључак је да се током посљедњих 35 година, ситуација са зрачењем знатно побољшала у поређењу са 1987. годином, а површина загађеног пољопривредног земљишта смањена је два или више пута. Отприлике исто побољшање ситуације забиљежено је у контаминираним областима које припадају Бијелорусији и Украјини.

Простор око Чернобила, одакле су људи отишли, данас је јединствени резерват флоре и фауне.

У фебруару ове године први замјеник министра заштите животне средине и природних ресурса Украјине Богдан Боруховски представио је у Кијеву као бренд зону око Чернобиља, а циљ је привлачење туриста.

Логотип зоне је шестоугао у облику поклопца реактора у Чернобиљу, формиран црним зрацима који се одвајају од центра.

Према идеји аутора, логотип ће се мијењати сваке године и зраци ће бити све тањи, а до 2064. године, када се очекује да посљедице несреће у Чернобиљу буду потпуно превазиђене, потпуно ће нестати.

Такође, у бијелоруском дијелу контаминиране зоне разматра се могућност организовања лова на лосове и јелене. Површина резервата је 216 хиљада хектара, а он обухвата подручје око 100 евакуисаних села, у којима је прије несреће живело више од 20.000 људи. У резервату је већ дозвољен организовани туризам и гости могу да посматрају дивље животиње.

У анализи се наводе и посљедице које је по здравље људи у протеклих 35 година имала та катастрога и истиче да у систему Националног радијационо-епидемиолошког регистра за 2020. годину, међу децом рођеном послије 2000. године, нема статистички значајне повезаности између учесталости урођених обољења и дозе зрачења којој су били изложени њихови родитељи у периоду између 1986. и 2000. године.

Забиљежена је, наводи се, већа учесталост канцерогених обољења и смртности од болести система циркулације код оних који су улазили у зону несреће у периоду 1986-1987. године.

Наведено је да је 60 одсто особља Чернобиља и ватрогасаца, који су првог дана примили дозе зрачења опасне по живот, након три деценије било живо. У Русији су од особа које су биле под надзором њих 54 умрле, а од њих је 28 умрло за првих 100 дана послије зрачења.

Такође, стручњаци не сумњају да посљедице несреће укљуцују 134 случаја акутне радијационе болести међу запосленима у нуклеарки и спасиоцима, који су били највише озрачени.

У извјештају се, међутим, указује да, захваљујући спровођењу заштитних мјера, није било ниједног случаја акутне радијационе болести међу становништвом. Наведено је и да је повецћан број случајева обољевања и смрти од леукемије међу руским спасиоцима у првој деценији након несреће, као и учесталост карцинома штитасте жлиезде међу онима који су у вријеме несреће били дјеца или адолесценти, што је посљедица одсуства забране конзумације млијека од животиња са контаминиране територије.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана