Челична леди вољела виски, рибу и тиркизну боју

Тања Милаковић
Челична леди вољела виски, рибу и тиркизну боју

Маргарет Тачер је била кћерка бакалина из Грантама која је доспјела на највишу функцију у земљи. Она је преузела земљу која је била на кољенима и учинила да Британија поново стоји усправно. Није само предводила државу, него је и спасила.

Рекао је то британски премијер Дејвид Камерон послије смрти бившег предсједника владе.

"Челична леди", која је трансформисала Британију и инспирисала конзервативце широм свијета радикално промијенивши земљу током 11 година на власти, умрла је прошле седмице у 87. години, послије можданог удара.

Једина жена на челу британске владе, чврста, директна, Тачерова је предводила конзервативце у три изборне побједе и била премијер од 1979. до 1990, што је најдужи непрекидни период на тој функцији у Британији од почетка XIX вијека.

- Мало лидера успије да промијени не само политички изглед сопствене земље, него и цијелог свијета. Маргарет је била такав лидер - казао је Тони Блер, премијер из редова лабуриста од 1997. до 2007. године.

У својој резиденцији је инсистирала да сама спрема чај министрима из свог кабинета, изузетно је водила рачуна о стилу, а одмарала се уз виски и киселу воду послије 18-часовног радног дана, који је постао правило за вријеме њене владавине.

- Њене изузетне карактеристике увијек ће памтити они који су с њом блиско сарађивали: храброст и одлучност у политици, а хуманост и великодушност ван очију јавности - казао је Џон Мејџор, насљедник Тачерове на мјесту премијера из редова конзервативаца.

Иако је најпознатија по чврстој руци и немилосрдној политици, бивши британски премијер имала је веома занимљив приватни живот.

Након што је дипломирала на оксфордском Универзитету, Тачерова је као дипломирани хемичар сарађивала са тимом научника компаније "Ј. Lyons and Comapany" који је осмислио сладолед на точење.

Овај податак много је занимљивији ако се узме у обзир да је зарадила надимак "the milk snatcher" када је седамдесетих укинула програм бесплатног млијека у школама за ученике од седам до једанаест година.

Позната је и по томе што је своје сараднике умјела да "малтретира" у ситне сате. Тако је један од њених савјетника у књизи "The Real Iron Lady: Working with Margaret Thatcher" открио да је често умјела да задржава особље свог кабинета и послије поноћи, јер тада добија "додатну инспирацију".

Међутим, знала је да цијени и узврати услуге, па је тако за Елизабет Котрел, која јој је писала говоре, без проблема и у три часа ујутро спремала купку не би ли је опустила.

Према тајним списима који су објављени тек крајем 2009. године, откривено је да је она одобрила врсту оружја коју ће користити полиција Сјеверне Ирске - амерички пиштољ "ругер". Том приликом објелодањен је и податак да је током учешћа на економском самиту у Токију 1979. године одбила да је обезбјеђује "двадесетак карате-дама".

Њена омиљена боја била је тиркизна, открила је у интервјуу за "Обзервер" 1975. године. Ипак, када је у питању облачење, преферирала је нешто конзервативније боје.

- Волим да играм на сигурно са црном, бијелом, сивом и морнарскоплавом. С времена на вријеме волим да разбијем монотонију накитом као што је сафир или аметист - казала је 1987. приликом отварања радње "Marks & Spenser" у Лондону.

Своју ручну торбу описивала је као једино безбједно мјесто у Даунинг стриту. Један примјерак њене торбе из осамдесетих година продат је 2000. на аукцији за 450 долара.

У "Оксфордском рјечнику" постоји посебан израз "to handbag" који је инспирисан њеним крутим и чврстим понашањем у кабинету. Обожавала је гриловану рибу, посебно ону упецану у околини Довера. Омиљени спорт био јој је тенис. У септембру 1989. појавила се босонога на отварању тениског центра Дејвида Лојда.

Музика

Највише је уживала уз звуке Бахове музике, јер је он био њен омиљени композитор. На Оксфорду је управо његове композиције најрадије изводила са хором, а вољела је и Шопена и Бетовена.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана