Часопис "Тајм": Ово је 10 највећих ризика за свијет у 2024. години

Г.С.
Часопис "Тајм": Ово је 10 највећих ризика за свијет у 2024. години

Годину 2023. обиљежила су два рата, у Европи (руска операција на Украјину) и на Блиском истоку (израелско-палестински сукоб).

Ти би се сукоби могли проширити 2024., но година пред нама носи нове изазове и потенцијалне ризике. Часопис "Тајм" (Time) издвојио је десет највећих глобалних ризика у 2024. години.

САД сам против себе

И док су америчка војска и економија и даље изнимно јаки и стабилни, политички систем САД дисфункционалнији је од било које друге напредне демократије. У 2024. проблем би могао постати још већи. Предсједнички избори продубиће политичку подјелу земље, тестирати америчку демократију до степена каквог нација није доживјела у 150 година и поткопати кредибилитет САД на међународном нивоу.

С исходом гласања који је тренутно немогуће предвидјети, једина извјесност је штета за америчко друштво, политичке институције и међународни положај. У свијету оптерећеном кризама, изгледи за Трампову побједу ослабиће америчку позицију на глобалној позорници, јер ће републикански законодавци заузети његове вањскополитичке позиције, а амерички савезници и противници настојаће се заштитити од његове штетне политике.

Блиски исток на рубу

Борбе у Гази настављене су веч и у 2024., са стварним ризицима за ескалацију у шири регионални рат. Сукоби би могли директније увући САД и Иран, а то би имало несагледиве посљедице по глобалну економију, проширило би геополитичке и политичке подјеле и потакнуло глобални екстремизам. Највиши израелски челници обећали су "уклонити" пријетњу од Хамаса и Хезболаха.

Ако би Израел превентивно напао Хезболах, америчка војска би пружила подршку, а Иран би помогао Хезболаху, свом најважнијем регионалном заступнику. Хутски милитанти у Јемену такође слиједе пут ескалације, а шиитске милиције које дјелују у Ираку и Сирији појачале су нападе на америчке базе уз благослов Техерана. Ниједна земља укључена у сукоб у Гази не жели избијање регионалног сукоба, но непредвидивост укључених актера и несигурност ситуације разлог су за забринутост.

Подијељена Украјина

НАТО је ојачан новим чланицама Финском и Шведском. ЕУ је отворила процес чланства за Украјину, Русија се суочава с новим санкцијама, а половина њене имовине је замрзнута. Европа више не купује руску енергију. Али Украјина ће ове године бити де факто подијељена, а Русија сада има иницијативу на војном пољу и материјалну предност.

Година 2024. је тачка преокрета у рату: ако Украјина не ријеши своје проблеме с људством, не повећа производњу оружја и не постави реалну војну стратегију, њени би се територијални губици могли показати трајним и могли би се проширити. Кијев је претрпио велики ударац због пада политичке и материјалне подршке Сједињених Држава, а изгледи за европску помоћ нису много бољи. Због свих ових разлога Кијев ће ове године преузети веће војне ризике, укључујући ударе на више циљева унутар Русије који изазивају руске одговоре без преседана те би могли увући НАТО савез у сукоб.

Нерегулирана умјетна интелигенција

Технологија ће преузети управљање умјетном интелигенцијом 2024., јер регулаторни напори посустају, технолошке компаније остају углавном неспутане, а далеко моћнији модели и алати умјетне интелигенције шире се изван контроле националних влада.

Непријатељи Америке

Године 2024., Русија, Сјеверна Кореја и Иран међусобно ће јачати способности и дјеловати на све координираније и разорније начине на глобалној сцени. Истовремено, амерички савезници попут Украјине, Израела и (потенцијално) Тајвана могли би увући САД у сукобе које жели избјећи.

Нема опоравка кинеске економије

У изостанку мало вјероватног попуштања стиска власти предсједника Си Ђинпинга  или радикалног заокрета према опсежним и структурним реформама, кинеска ће економија бити рањива током 2024. Неуспјех Пекинга да реформира потрошен модел економског раста, финансијска слабост земље и криза јавног повјерења разоткрит ће недостатке у способностима водства Комунистичке партије Кине и повећати ризик од друштвене нестабилности.

Борба за нове сировине

Нове сировине, минерали и племенити метали бит ће кључне компоненте у готово сваком сектору који ће покретати раст, иновације и националну сигурност у 21. вијеку, од чисте енергије до напредног информатике, биотехнологије, транспорта и одбране. Ове ће године владе широм свијета појачати кориштење индустријских политика и трговинских ограничења која ометају проток критичних сировина.

Глобални инфлацијски шок

Глобални инфлацијски шок, који је започео 2021., наставиће детерминирати економију и политичка збивања у 2024. Високе каматне стопе узроковане тврдокорном инфлацијом успориће раст широм свијета, а владе ће имати мало простора за потицање раста или одговор на шокове, повећавајући ризик финансијског стреса, друштвених немира и политичке нестабилности.

Клима и Ел Нињо

Након четверогодишњег избивања, снажан климатски поремећај Ел Нињо досегнут ће врхунац у првој половини ове године, доносећи екстремне временске прилике које доводе до несигурности опскрбе хране, смањују залихе воде, ометају логистику, шире болести и потичу миграцију и политичку нестабилност, посебно у земљама које су већ ослабљене пандемијом и шоковима цијена енергије и хране изазваних ратом у Украјини.

Ризични пословни потези

Купци, запосленици и инвеститори довели су америчке културне ратове у корпоративне уреде, а сада ће судови, државна законодавна тијела, гувернери и активистичке групе, углавном оне конзервативне, узвратити ударац. Компаније ухваћене у политичкој и правној унакрсној ватри суочиће се с већом неизвјесношћу и повећаним трошковима.

Највећи ризици: Америчко-кинески односи и раст популизма у Европи

Ово ће бити још једна турбулентна година за америчко-кинеске односе, посебно због Тајвана и технолошког такмичења, но позитивно је да су барем засад предсједници Бајден и Си увјерени да боље вођени односи служе објема странама, пише Time.

Европски популисти наставиће улијевати страх у европски политички естаблишмент, но ограничени неуспјеси за главне странке на изборима за Европски парламент, националним и локалним изборима неће изокренути европски политички поредак нити избацити из колосијека амбиције ЕУ обновљене пандемијом Ковид-19 и ратом у Украјини.   

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана