Брижит Макрон пуни 70 година, нада се да ће избјећи насловнице

ГС
Брижит Макрон пуни 70 година, нада се да ће избјећи насловнице

Прва дама Француске Брижит Макрон данас пуни 70 година, али не очекује се да ће говорити о томе.

 "Чекај 13. април 2023. кад ћу имати 70. Чућеш за то, сигурна сам. Тај дан нећу ништа читати", рекла је у јануару за женски лифестyле магазин С са једва прикривеном зебњом због надолазеће поплаве новинских чланака.

Бригитте, која има троје дјеце из претходног брака, подсјећана на 25-годишњу разлику у годинама између ње и њеног супруга, којег је упознала док је он био ученик, а она учитељица у приватној школи на сјевероистоку Француске.

Њихов брак био је права сензација када се Емануел Макрон појавио у јавности, прво као министар, а затим као предсједнички кандидат 2016. године, а многи су се запитали може ли тако необичан пар бити примјер, наводи АФП.

"Никад нисам промовисала нас као пар, постојимо али не можете то објаснити", наставила је у интервјуу за С.

Њен уред одбио је рећи шта је планирала за свој значајан рођендан када је АФП контактирао.

Прва дама вратила се у сриједу навечр из дводневне државне посјете Холандији са супругом на којем је присуствовала догађају који је организовао низоземски краљ те је обишла кућу Ане Франк с краљицом.

Одувијек је с негодовањем прихватала улогу супруге политичара, наводно је одвраћала свог супруга од уласка у политичке воде на првом мјесту и није била претјерано заинтересована по питању његове кандидатуре за други мандат у априлу прошле године.

Кад не представља Француску у иностранству, бави се добротворним радом код куће, уз подршку малог тима који дјелује из властитог простора у предсједничкој палачи.

Већина питања у њеном раду повезана су с њеном бившом каријером учитељице, па се тако често бави проблемом насиља у школама, аутизмом у дјетињству, менталним здрављем и друштвеним медијима.

"Што се тиче њених активности, она је врло традиционална у свом приступу", рекао је за АФП Роберт Сендер, аутор књиге "Прве даме" на француском језику о супругама предсједника.

Рођена у имућној провинцијској породици Бригита се сматра конзервативнијом од свог супруга и у пријатељским је односима с десничарским бившим предсједником Николасом Саркозyјем.

"У почетку су постојале двије стране. Прва је слободна жена која је прекршила друштвене конвенције удајом за 25 година млађег човјека док је друга поприлично конвенционална а то је провинцијска буржујка, католкиња, добро одгојена, елегантно одјевена, која гласа за десницу".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана