Британци вjерују наставницима и љекарима, али и кустосима

Танјуг
Foto: Илустрација

ЛОНДОН - Међу занимањима у које људи имају највише повјерења, како је показало истраживање у Великој Британији, прва мјеста заузимају наставници, љекари, медицинско особље, запослени у књижарама, али су се међу првих пет професија нашли, што је изненадило многе, и музејски кустоси.

Тако би 86 одсто Британаца имало повјерења у њих, показује истраживање маркетиншке организације Ипсос МОРИ. Индекс поверења Ипсос МОРИ, који је најстарија анкета о поверењу у одређене професије, представља истразивање које од анкетираних тражи одговор на питање којим од 30 професија верују. Истраживање је спроведено међу већим бројем људи који су могли да бирају међу стотинак понуђених опција.

Путем изложби које постављају, сматра шира јавност, кустоси су често спремнији да кажу праву истину. За кустосе као једну од поузданијих професија у 2021., години када је део музеја и био затворен због пандемије, гласао је највећи проценат људи с факултетском дипломом, али и добар дио њих без дипломе. Истовремено, међу пет професија којима људи најмање вјерују нашли су се бизнис лидери, новинари, министри у влади као и генерално политичари, али и директори у маркетингу.

Пад поверења доживели су и припадници полиције па је проценат оних који им верују пао са 71 одсто у 2020. на 63 процента у овој години. Позитивно је да је повјерење у новинаре ипак у порасту, за разлику од протеклих година. Мајк Клеменс, истраживач у организацији Ипсос МОРИ наводи да се ове године појавило још једно занимање у врху оних којима људи вјерују, а то је занимање библиотекара. Више од 90 посто Британаца, наиме, рекло је да имају повјерење у библиотекаре.

Још дви професије јавност сада више цијени него раније - а то су професионални фудбалери и агенти за некретнине, показало је британско истразивање. Индекс повјерења организација Ипсос МОРИ истражује и објављује још од 1983. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана