Британац на боловању већ 15 година, тужио фирму јер му није повећала плату

ГС
Foto: Принтскрин

Иjан Клифорд, 50-годишњи ИТ запосленик технолошког гиганта ИБМ тужио је компанију јер му није повисила годишњу плату од 62.000 евра за 15 година колико је био на боловању.

Клифорд је тврдио да је био жртва дискриминације због инвалидитета у ИБМ-у јер му плата није повећана у 15 година колико је био ван посла. Поручио је да "није похлепно жељети повећање плате".

ИТ стручњак прима више од 62.000 евра годишње у оквиру ИБМ здравственог плана и загарантовано ће примати плату до своје 65. године.

Међутим Клифорд је тврдио да то "није довољно великодушно" јер би његова плата "увенула" током времена због инфлације.
Овај 50-годишњак је 2008. године отишао на боловање због менталног здравља и дијагностицирана му је леукемија четвртог стадија 2012. године.

Ипак, прошле године је тужио компанију због дискриминације у погледу инвалидитета јер ИБМ није побољшао његову плату од 2013. године.
Међутим, суд за запошљавање одбацио је његову тужбу, а судија је рекао Клифорду да му је дата "веома значајна бенефиција" и "повољан третман".

Говорећи први пут након пресуде, Клифорд је рекао да жели бити сигуран да је његов син збринут и да је шанса да поживи 65 година "мало вјероватна".

"На хемотерапији сам и био сам много година и био сам изузетно лоше. Ваша плата утиче на отплату дуга, пензију и све остало, то је више било за моју породицу. Људи ће можда мислити, да, великодушно је ово што прима, али прво ти износи су бруто и не опорезују се... Ја плаћам национално осигурање на те износе", казао је за Телеграф.

Он се 2013. године пожалио што у периоду откад је на боловању није добио повећање нити регрес те је тада с компанијом постигао договор да због здравственог стања буде на платној листи без радне обавезе, преноси Кликс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана