Брисел у губицима због споре вакцинације

Срна
Foto: Илустрација

БЕРЛИН- Европска унија ове године суочава се са потенцијалним губитком од 90 милијарди евра уколико буде заостајала за програмима вакцинација у другим регионима, наводи се у истраживању њемачке осигуравајуће компаније "Алијанц".

Државе ЕУ су на удару критика због спорог почетка вакцинације, а критичари указују на напредак остварен у Великој Британији, Израелу и САД као доказ неуспјешног планирања Брисела.

У истраживању "Алијанца" и фирме "Еулер Хермес", у који је увид имала агенција Ројтерс, наводи се да би ЕУ, да би постигла циљ од 70 одсто имунизације старијих до љета, морала да повећа стопу вакцинације шест пута.

Према наводима у истраживању, уколико ЕУ настави са тренутним темпом, колективни имунитет неће бити остварен прије 2022. године и што више времена буде требало за имунизацију дуже ће привреда бити угрожена забранама и блокадама.

Предсједник Европске комисије Урсула фон дер Лајен изјавила је да ЕУ заостаје за осталима три до четири седмице због строжих правила за одобрење вакцина.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана