Бразилци најлуђу ноћ дочекују на плажи, Чилеанци на гробљу

Вања Жарковић
Бразилци најлуђу ноћ дочекују на плажи, Чилеанци на гробљу

Дочек нове године, један од најстаријих обичаја човјечанства, данас се у многим културама сведе на одбројавање до поноћи, лијепу одјећу, чашу шампањца и дружење. Ипак, у неким земљама прелазак из старе у нову годину не пролази без необичних, понекад и бизарних ритуала.

Тако је у неким земљама Латинске Америке обичај да се од сламе направи лутка која симболизује “стару” годину, те се у поноћ спали како би се отјерало све лоше. Занимљив  обичај стиже из Порторика, гдје људи просипају воду из канти са балкона јер верују да ће тако избацити зле духове и лошу енергију из кућа. Колумбијци у новогодишњој ноћи шетају са празним коферима у нади да ће догодине много путовати. Чим откуца поноћ, Аргентинци прво искораче десном ногом, а подразумијева се и роза доњи веш. Британци с нестрпљењем чекају првог госта, од којег зависи њихова срећа. Аустријанци припремају ручак који мора укључити и сладолед од ментола у облику дјетелине.

Њемачка

Нијемци прије поноћи поједу празничну вечеру, а на трпези се мора наћи супа од сочива или свињетина. Неколико залогаја остављају за прве откуцаје нове године, јер вјерују да ће им тај гест помоћи да цијеле године живе у изобиљу. У најлуђој ноћи би требало правити буку, а овај обичај потиче још из средњег вијека, када су људи звецкајући ишли улицом како би растјерали зле духове.

Грчка

Прије него што сат откуца поноћ, у грчким кућама се гасе свјетла. Старој години тако и симболично кажу збогом. У овој земљи људи каче на врата црни лук, који доноси срећу и поновно рођење. Такође, 1. јануара родитељи лупну своје дијете по глави луком.

Италија

Заједнички обичај за све италијанске регије јесте припрема “велике вечере” са сочивом, симболом богатства. Подразумијева се и ношење црвеног доњег веша који симболише љубав и плодност, љубљење испод имеле и бацање петарди, по којима предњачи Напуљ. Сицилијанци имају једноставан рецепт за срећу: све што треба јесте да за Нову годину једу лазање.

Норвешка

У Норвешкој за Нову годину припремају пудинг од риже, који се спрема у великој посуди у којој се налази један сакривени бадем. Вјерује се да особа која у својој порцији риже добије и бадем може очекивати срећу и богатство. 

Јапан

Ритуал дочека у Јапану почиње рано чишћењем кућа и назива се “оусоуји” - што значи да “тјерају прашину” из прошлости. Завршни чин прославе је слушање звоњаве сата који се оглашава 108 пута, чиме тјерају несрећу, незадовољство и себичност. Број 108 означава број гријехова које човјек направи у једној години и вјерује се да се на овај начин од њих прочишћава.

Бразил

Бразилци нову годину дочекују у бијелој одјећи, а у поноћ одлазе на плажу како би прескакали “седам таласа”, по један за сваки дан у седмици. Пале свијеће у води, а богињи Лемањи приносе дарове, посебно цвијеће. Ако се цвијеће бачено у океан врати, то значи да га богиња није прихватила. 

Кина

Кинези склањају ножеве из куће на 24 сата, како се нико не би повриједио, јер би та незгода значила да је једна особа “пресјекла” срећу породице. Куће, а посебно кухиње су угланцане јер је веровање да кухињски бог тада путује на небо да извијести о њиховом понашању. Они који поклањају нешто треба да воде рачуна да то не буде сат или маказе, јер се може сматрати увредом.

Сингапур

У овој земљи људи на дан дочека нове године своје жеље стављају у бијеле лопте и пуштају их низ ријеку. Овај обичај је постао толико популаран да људи широм свијета 31. децембра долазе са тим разлогом у Сингапур.

Филипини

Округли облици (као симбол новчића) код Филипинаца симболизују успјех, зато породице украшавају кућу са много воћа округлог облика. Слично као и Шпанци, вјерују да ће тако што поједу тачно 12 воћки у поноћ обезбиједити успјех у наредној години, а радо носе одјећу са туфницама за срећу.

Финска

Дуга финска традиција омогућава предвиђање уз помоћ сипања растопљеног калаја у посуду са водом. На основу облика метала “виде” каква ће бити сљедећа година. Тако облик срца или прстена предвиђа вјенчање, брод симболише путовање, а прасе берићетну годину у којој ће бити обиље хране. 

Израел

Јеврејски народи за Нову годину једу само слатка јела, јер то симболизује плодност и дуговјечност, а овај празник још називају и празник труба, који траје 48 сати као увод у пост и десетодневно покајање. 

Русија

Дванаест секунди прије поноћи Руси замишљају жељу, а у поноћ се отварају врата да нова година уђе у дом. Традиција је и да запишу жељу на комадићу папира, који запале, а пепео ставе у чашу са шампањцем и попију. Ако им први у госте дође мушкарац, сматрају то вјесником среће. Руси обожавају купање у хладној води, па многима није страно ни новогодишње бућкање у ријеци.

Чиле

Чишћењем куће се ослобађају негативне енергије, а у појединим градовима масовно одлазе на гробља, да би нову годину “дочекали” са покојницима. Многе породице празник проводе спавајући крај гробова преминулих чланова фамилије.

Перу

Код њих постоји Таканакуџ фестивал, што би значило “крв која кључа”. Манифестацију обиљежавају туче у рингу међу пријатељима. Иако су туче реалне, крајње су пријатељске и представљају свјеж почетак нове године. 

Аргентина

Интересантан новогодишњи обичај у Аргентини везан је за кромпире који се бацају испод кревета, а укућани стављају повезе на очи и траже их. Вјерује се да ће онај ко нађе неољуштен кромпир имати пуно новца, за оног ко се дочепа полуољуштеног то значи да ће нова година бити као и претходна, док особа која пронађе потпуно ољуштен кромпир може да очекује велику добит.

Мексико

Мексиканке које су у потрази за мушкарцем свог живота на дочек нове године одлазе у доњем вешу црвене боје. У својим домовима Мексиканци израђују луткице од вуне са ликовима оваца. Вјерује се да овчице доносе срећу и просперитет уколико се окаче о кваку улазних врата.

Шкотска

Шкотима је битно ко ће им први доћи на праг након што откуца поноћ, јер та особа носи поклоне у виду хљеба, соли, новчића, вискија или угља и они представљају храну, укус, топлину, благостање и добро расположење. 

Данска

Данци воле да се окупе и у поноћ скоче са столица. На овај начин “ускачу” у јануар и нову годину, те плаше и тјерају зле духове. Својим пријатељима пожеле срећу у новој години тако што им пред вратима полупају старо посуђе.

Бјелорусија

Дјевојке се такмиче у играма спретности како би сазнале која ће се прва удати. Игра укључује кукуруз и пијетла. Удаће се срећница чију гомилицу кукуруза одабере пијетао, а више информација о младожењи могу да добију тражећи предмете у кући удате рођаке. Вјерује се да ће се девојка која пронађе хљеб удати за богаташа, а она која дође до прстена имаће и лијепог мужа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана