Борба за Гадафијеве милионе

Приредио: Борис Ђурић
Борба за Гадафијеве милионе

Санта Венера - Мутасим Гадафи, син бившег либијског лидера Моамера Гадафија, убијен је у либијској револуцији 2011, а за 60 милиона долара који су остали на његовом рачуну у малтешкој банци Банк оф Валета води се права правна борба.

Представници нове либијске владе предали су малтешком суду документа тражећи да се десетине милиона долара са његових рачуна врате у Либију јер, како тврде тај новац није припадао Мутасиму Гадафију, него је украден од народа и државе док је његов отац владао државом.

Либија оптужује Банк оф Валета за игнорисање основних правила која спречавају западне банке да послују са корумпираним званичницима или подржавају прање новца. Банка је одлучила да оствари профит из ове везе јер су депозити били јефтин извор финансирања док су масивне трансакције преко кредитних картица доносиле зараду путем накнада за коришћење. 

Банк оф Валета, која у власништву малтешке владе и италијанског гиганта Уникредит, оповргавају ове тврдње.  Банка је саопштила да неће предати новац прије него што се одредба о замрзавању Гадафијеве имовине не укине.

- Рачуни су отворени прије прољећне револуције и прије него је новац породице Гадафи био залеђен. Ови фондови су прихваћени као бизнис инвестиција. Гадафијеви су инвестирали у Малту као што би и у сваку другу земљу - рекао је министар финансија Малте Едвард Скиклуна.

Гадафијев син је користио виза платинум кредитну картицу за раскошно трошење новца. Некада је знао у једном наврату потрошити 100.000 евра. Тако је у априлу 2009. године потрошио више од 21.000 евра на шопинг у Риму, највише у радњама Версаће и Долче и Габана. Сљедећи дан је потрошио додатних 8.300 евра у продавницама "Ерме", "Ла Перла" и "Ђорђо Армани" да би увече спискао 3.300 долара у римским баровима и ноћним клубовима.

Његова мајка Сафија Фаркаш, негира да је њен син добио новац илегалним путем. Она тврди да дио новца припада њој као насљеднику Моамера Гадафија. 

Мутасим је почео отварати рачуне у малтешкој банци 2002. године и отворени су у склопу корпорација које је он контролисао. Рачуни су нарасли од 700 евра у 2002. години на 60 милиона евра у 2011.  Када је Мутасим убијен у његовом новчанику биле су двије виза картице које је издала Банк оф Валета.

Нова бизнис банака

Расправа у вези са Гадафијевим новцем дио је недавног таласа проблема који запљускују многе европске банке. Годинама се европске банке такмиче у освајању нових бизниса да се понекад повезују са сумњивим појединцима или послују у земљама које су под међународним санкцијама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана