Борба Оландових дама фасцинира Французе

Глас Српске
Борба Оландових дама фасцинира Французе

Париз - Француски предсједник Франсоа Оланд надао се да ће успјети да свој приватни живот води далеко од очију јавности и тако се додатно дистанцира од свог упечатљивог претходника Николе Саркозија, али се чини да му је његова живахна прва дама пореметила планове.

Валери Трирвелер је у јуну уздрмала политичку сцену Француске и била вијест дана својим експлозивним "твитовањем", али њена наводна свађа са бившом Оландовом партнерком и мајком његових четворо дјеце и даље фасцинира медије.

"Борба дама" наслов је који је освануо у листу "Нувел обсерватер" уз фотографију Трирвелерове и Сеголен Ројал, бивше Оландове партнерке.

Један од ударних наслова у француским медијима је "Краљевска главобоља" у "Паризијену", док недјељник "Маријан" иде са насловом "Тајне пакленог трија".

Интересовање за приватни живот социјалистичког предсједника подстакнуто је и објављивањем три књиге у протеклих тридесетак дана и најавама других, у којима се, како тврде њихови аутори, откривају све тајне бурних односа познате тројке.

Најотровнија је "Ла Фаворите" Лорена Гејлсамера, бившег новинара који се директно у књизи обраћа Трирвелеровој, двострукој 47-годишњој распуштеници и мајци троје дјеце.

- Показали сте да сте неконвенционални, заљубљиви, експлозивни, непредвидиви и захтјевни. И очигледно опасни - написао је он о првој дами која није удата за Оланда и која и даље ради у магазину "Пари Мач".

 "Л'Екс" Силвена Куража прати овај занимљиви љубавни троугао још до 1980-их, када је Оланд био са Ројал али је, тврди аутор, био заљубљен и у Трирвелерову која је тада била млада новинарка. Књига се бави њиховим везама идућих неколико деценија, током којих су Оланд и Ројал напредовали и у Социјалистичкој партији.

У то вријеме и Трирвелерова је напредовала у каријери, била је водитељ телевизијских емисија и аутор политичких чланака у "Пари Мачу".

Због интересовања и посла често су били у контакту, али су Оланд и Трирвелерова романтичну аферу започели тек 2005. што га, међутим, није спријечило да се у јавности и даље појављује са Ројаловом, која је 2007. била Сакрозијев противкандидат на изборима.

Када се Оланд и сам кандидовао, дјеловало је да је успио да постигне хармонију између бивше и садашње љубавнице. Двије жене усликане су како се рукују на конференцији партије, а Ројал је у јавности подржавала бившег партнера.

Оланд је себе Французима представио као "господина нормалног" како би се удаљио од Сакрозија, чији је бурни приватни живот - укључујући и развод убрзо по ступању на власт и брак са супермоделом Карлом Бруни - нервирао многе.

Те наде су, међутим, уништене у јуну када је једним јединим твитом Трирвелерова успјела да нападне Ројалову, у јавности укрсти рогове са Оландом и уздрма Социјалистичку партију.

Пост на "Твитеру" дјеловао је као невина порука подршке политичарки у борби за мјесто у парламенту, али је било очигледно да је стварна мета Ројалова, која је била противник дисидентског социјалистичког кандидата коме је прва дама пожељела срећу и који је и поразио.

Твит је изазвао медијску халабуку у Француској и многима потврдио да прва дама независног ума није заборавила ривалку, што ће представљати проблем новом предсједнику.

- Оланд је од ње затражио да изабере између каријере и представљања Француске, због чега је она изненада редуковала на минимум свој посао, а то је не чини срећном - рекао је Кураж.

"Нормалан" предсједник

Ни Ројалова није много срећна, каже Кураж, и указује на недавни интервју у којем је рекла да је жртва "неправде" на јунским парламентарним изборима.

- Она чека на гест предсједника, који је очигледно осрамоћен и чија ће свака акција сада бити виђена као фаворизовање - рекао је Кураж и додао да су Оландове наде да ће бити "нормалан" предсједник нестале као дим.

- Његов приватни живот експлодирао му је у лице, а повратак тих питања на дневни ред је брутално и узнемирујуће питање за Французе - рекао је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана