Бокал са Титаника изложен у музеју у Истанбулу

AA
Foto: Rahmi Koç Museum

ИСТАНБУЛ - Бокал, боца која се користила за послуживање вина или воде, са луксузног брода Титаник, који је потонуо прије више од једног вијека на свом првом путовању у близини сјеверног Атлантског океана, сада је изложен у музеју "Рахми М. Коц" у Истанбулу.

Бокал од 22 центиметра је Рахмију М. Коцу, оснивачу музеја, поклонио Омер Коц, предсједник управе Коц Холдинга, наведено је из музеја у сриједу.

Произведен почетком 20. вијека од стране Џона Гринсеа и синова Бирмингама, бокал је представљен запосленима у Вајт Стар Линеу у априлу 1912. године.

Титаник је 10. априла 1912. године кренуо на своје прво прекоокеанско путовање из луке Соутамптон ка Њукорку. Капетан Едвард Џон Смит тада је намјерно кренуо краћим курсом, сјевернијим од прописаног и тиме занемарио опасност од судара с леденим сантама.

Само четири дана касније Титаник се сударио са сантом леда, која га је преполовила и потопила два сата касније. Потонуће Титаник а се сматра највећим бродоломом у модерној историји.

Од 2.224 путника и чланова посаде несрећу је у хладним водама Атлантика преживјело 710 особа, док се утопило више од 1.500.

Олупину потонулог Титаника на дну Атланског океана 645 километара од Њуфоундланда пронашао је морепловац Роберт Балард 1985. године.

У периоду од 1987. до 2004. године ронилачке екипе су из олупина извукле бројне предмете.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана