Боинг плаћа одштету за погинуле на лијету Етиопијан ерлајнса

танјуг
Foto: скриншот

ЧИКАГО - Америчка компанија Боинг је пристала да признање одговорности и компензацију штете у тужбама које су поднијеле породице 157 људи погинулих у несрећи авиона 737 МАКС „Етиопијан ерлајнса“ 2019., према поднеску у Окружном суду у Чикагу.

Као резултат споразума између Боинга и породица, адвокати жртава неће тражити казнену одштету, а Боинг неће оспорити тужбе које се подносе у америчкој држави Илиноису.

„Боинг је посвећен томе да осигура да све породице које су изгубиле своје вољене у несрећама буду у потпуности и поштено надокнађене за свој губитак“, поручио је произвођач авиона у сриједу.

Адвокати жртава су у саопштењу навели да је Боинг признао према споразуму „да је 737 МАКС имао небезбједно стање и да неће покушати да окриви било кога другог“ за несрећу.

„Ово је значајна прекретница за породице у њиховој потрази за правдом против Боинга, јер ће обезбедити да буду третиране на прави начин и да испуњавају услове за надокнаду пуне штете према закону државе Илиноис, истовремено стварајући пут за њих да наставе до коначног решења, било путем поравнања или суђења“, навели су адвокати.

Додали су и да ће компензација „послужити да се Боинг у потпуности сматра одговорним за смрт 157 људи који су погинули у овој несрећи“.

Судија је заказао саслушање о споразуму за следећи уторак.

Боингов најпродаванији авион био је приземљен 20 мјесеци након што је 346 људи погинуло у двије несреће 737 МАКС, у Индонезији 2018. и у Етиопији 2019.

Авион се вратио у употребу након што је компанија направила значајна побољшања софтвера и обуке.

Несреће су већ коштале Боинг око 20 милијарди долара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана