Богатство у Великој Британији удвостручено у најтежој кризи

Танјуг
Богатство у Великој Британији удвостручено у најтежој кризи

Лондон - Економска криза погодовала је најбогатијим људима, а томе свједочи и истраживање које је показало да је више од 1.000 најбогатијих грађана Велике Британије удвостручило своје богатство од почетка глобалног економског суноврата 2009. године.

Истраживање које је спровео часопис “Сандеј тајмс” показало је да је њихово богатство порасло на 547 милијарди фунти, односно 763 милијарде евра.

- Велика Британија са снажном економијом, издвојеношћу из еврозоне, солидним правним системом и ниским порезима, све више привлачи најбогатије људе из читавог свијета - наведено је у студији.

Ова земља броји 117 милијардера у фунтама, а њихов број је за само годину порастао за 12 одсто. Они, како је наведено у истраживању, заједно посједују имовину вриједну више од 450 милијарди евра, што надмашује бруто друштвени производ Ирске или Јужне Африке.

На челу листе најбогатијих у Великој Британији, према овој класификацији, налази се Американац украјинског поријекла, Лен Блаватник, који је власник компаније “Ворнер мјузик”. На другој позицији је индијска породица Хиндуја, која послује у индустрији и финансијама, а на трећој англо-ирска породица Вестон, која посједује модну кућу “Примарк” и ланац продавница “Селфриџис” и “Фортнам и Мејсон”.

На листи најимућинијих налазе се и руски бизнисмени Алишер Усманов и Роман Абрамович, Индијац Лакшми Митал и швајцарски пар Бертарели.

Француз Франсоа-Анри Пино, власник луксузне групе “Керинг”, под чијим кровом се налазе чувени брендови “гучи” и “ив-сен-лоран” и његова супруга глумица Салма Хајек, нови су грађани Велике Британије. Њихова имовина процијењена је на 2,61 милијарду фунти и налазе се на 38. мјесту најбогатијих појединаца у тој земљи. На листи се налази и велики број славних, међу којима су чувени глумци, музичари и спортисти.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана