Боди-билдинг постао женски спорт

Превео: Борис Ђурић
Боди-билдинг постао женски спорт

Прво што осјетите је мирис. У питању је комбинација уља за кување у виду спреја и тамне смеђе пасте за тен. Стотине мишићавих жена и мушкараца мажу се овим стварима док се припремају за државно финале професионалних боди-билдера Аустралије. Мушки такмичари имају изузетан изглед тијела, али за судије и већину гледалаца главне звијезде вечери су жене.

- Седамдесет процената боди-билдера који се такмиче су жене - објашњава Пол Грахам, предсједник Удружења боди-билдера Аустралије.

Грахам се бави овим спортом још од шездесетих година прошлог вијека.

- У посљедње двије-три године читава индустрија је постала фокусирана на жене. То је просто невјероватно - каже он.

Посљедњих година велики број Аустралијанки одлазе у теретане, раде на својим опуштеним стомацима и бедрима у жељи да изграде нову фигуру сачињену од чврстих мишића. Напори мушкараца боди-билдера просто блиједе у поређењу са жртвама које боди-билдерке подносе. Такмичарке имају невјероватне мишиће, широка рамена, готово немогуће обликоване задњице и груди са имплантатима.

- Све ми идемо на операције груди на Тајланду. Тамо је јефтиније уградити имплантате и већи су него они које уграђују аустралијски љекари - каже плавуша док намјешта свој упечатљиви розе бикини.

Многе професионалне боди-билдерке кажу да су изгубиле своје природне груди због бављења овим спортом. Док мало која од њих жели да призна да узима тестостерон ради боље линије сигурни знаци у свлачионици откривају да је то истина - дубоки гласови, четвртаста вилица, назнаке длаке по лицу.

- Ово је моје идеално тијело - каже једна такмичарка док поздравља колегиницу која се пење на бину. Послије 12 седмица "грађења перфектне фигуре" и живота на пилетини и брокулама већина боди-билдерка једе слаткише и слане грицкалице неколико минута пред излазак на бину да би им вене искочиле и мишићи се раздвојили једни од других.

- Људи нас можда посматрају као лудаке или чудаке, али погледајте наше савршене трбушне мишиће. Обичне жене су једноставно љубоморне на нас - каже она.

Док жене изгледају физички јаке, тренер Лаура сматра да је већина њих била у својој најслабијој физичкој и менталној форми.

- Оне гладују и уморне су. Посљедњих седам дана уносе у себе минимални број калорија - каже тренер.

Након само неколико минута једна од највећих боди-билдерки стрчала је са бине и пала у загрљај свога пријатеља.

- Нисам успјела да направим све позе. Све је било узалуд - плакала је дјевојка само неколико тренутака након што је изгледала тријумфално на бини.

Док плаче њен лажни тен и маскара се размазују и она одлази са својим пријатељем.

Бодибилдинг може бити прилично захтјеван спорт и ниједан такмичар не одлази на такмичења без подршке. Бљедолике сестре и браћа тапшају по леђима такмичарке, момци узвикују ријечи подршке док њихове дјевојке боди-билдерке излазе на бину и тренери, који су углавном бивши шампиони, говоре колико дјевојке морају направити поза. Између неколико часова вјежбања у теретани, дневном вјежбању поза, мјерењем састојка хране, пажљивом припремом јела и редовним постављањем информација на друштвеним мрежама, боди-билдинг једноставно представља стил живота. Када се већини боди-билдерки постави питање шта им је свакодневни посао оне одговарају: "Постављање фотографија на Инстаграм". За неколицину елитних боди-билдерки бављење овим спортом није проблем, јер оне зарађују десетине хиљада долара од позирања за магазине и спонзора за стероиде и новчаних награда на такмичењима. Ипак, за већину је то прилично скупа забава. Тешко је рећи зашто толико много жена жели да промијени изглед тијела и уђе у свијет боди-билдинга. Иако је то далеко од уобичајеног појма женске љепоте, мишићна маса жена сигурно дјелује импресивно и тестамент је моћи воље људи.

The Global Post

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана