Блогери у прашуми Вијетнама

Агенције
Блогери у прашуми Вијетнама

ХАНОЈ - Комунистички властодршци Вијетнама подстицали су развој предузетништва, али су заједно са тим дошле и многе невоље, као што су непотизам, отимачина земље и корупција. Међутим, о томе се не пише у тамошњим медијима, него на интернету и то постаје све опасније.

Ево једног примјера који је уплашио властодршце у Вијетнаму. Данг Таи Ким је жељела да посјети своју кћерку која је још од септембра 2011. у затвору и чека суђење. Кад су јој службеници затвора забранили посјету, једини начин на који је 64-годишња жена могла изразити свој протест био је да се полије бензином и запали пред зградом локалне управе покрајине Бац Лиеу на југу Вијетнама. Преминула је већ на путу у болницу.

Њена кћерка Та Понг Тан доспјела је у затвор јер је на веб страници "Free Journalist Club" објавила чланак у којем је критиковала поступке надлежних органа. Због тога је оптужена за "пропаганду против државе" и пријети јој до 20 година затвора. Када ће почети суђење, то још није извјесно, можда овог мјесеца, можда сљедећег.

Становници Вијетнама, посебно с југа земље, одувијек су били предузетничког духа. Рат против "империјалиста" већ одавно је завршен, а Вијетнам је такође опрезно кренуо путем каквим већ одавно иде и Кина - допушта одређену приватну иницијативу и предузетништво, а у земљу долазе страни инвеститори. Али, и у тим пословима има много криминала и варалица: шпекуланти варају сељаке да би се дочепали њихове земље, а није ријеткост да им у том помажу и надлежни чиновници. Ако се сељаци побуне, долази до бруталних окршаја с полицијом.

Иако се то још дешава, посљедњих мјесеци властодршци су одлучили да о томе треба ћутати. У државним медијима више нема ни ријечи о судбинама "водећег стуба државе", како комунистичка власт зове тамошње пољопривреднике. Али, предузетнички дух је већ одавно промијенио начин живота младих у Вијетнаму. Они не чекају објављивање саопштења централног комитета, него масовно користе свјетску мрежу и блогове. Према процјенама, сваки трећи Вијетнамац је барем једном дневно у сајбер-свијету.

А тај свијет не ћути о неправилностима у Вијетнаму. Самоспаљивање старице због ухапшене кћерке озбиљно је уплашило властодршце, који добро знају да је сличан догађај у Тунису на крају довео до свргавања власти и арапског прољећа. Прошле године "тврдолинијаши" Комунистичке партије Вијетнама на свом конгресу донијели су "оштрије мјере" против противника режима, а сада се назиру и мјере којима желе да контролишу интернет.

Још крајем маја у Вијетнаму је требало да буде објављен "декрет" који је узбунио и многе организације за људска права. Према ономе што се чуло, у том декрету се у шездесет чланака постављају правила за коришћење интернета у Вијетнаму, а неки од тих прописа су толико "мутни" да надлежним службама допуштају практично све. Тако се кажњава "злоупотреба информација на интернету" које су усмјерене "против Социјалистичке Републике Вијетнам", а биће кажњени сви "напади" којима се поткопава "велико јединство земље" или "добри обичаји и традиција" Вијетнама.

Полиција стално хапси, а због свог блога ухапшен је и Пам Мин Хоанг, француско-вијетнамски професор математике.

Декретом се прописује и опсежно филтрирање садржаја који би могли бити доступни корисницима интернета у Вијетнаму, баш као и обавеза да се приватни власници страница морају пријавити пуним и правим именом и презименом.

Због тог декрета организација "Репортери без граница" већ је ставила Вијетнам на треће мјесто међу најгорим земљама свијета. Њемачки стручњак за Вијетнам Јорг Вишерман упозорава да смисао тог декрета није да онемогући колање информација на интернету.

- То је ионако немогуће и сви досадашњи декрети су то показали. Прави смисао је да се њиме омогуће полицијске мјере против оних који подижу свој глас на интернету - сматра Вишерман. То потврђује и вијетнамска новинарка која живи у Берлину Пам Ти Хоаи.

- Посљедњих година се увелико погоршала репресија против блогера. Још је, уопште, једва могуће слободно писати шта се мисли. Овако је блогерима веома јасно показано гдје су границе - казала је Хоаи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана