Бизнисмен поклонио дијелове лобање Лудвига ван Бетовена

Срна
Бизнисмен поклонио дијелове лобање Лудвига ван Бетовена

БЕЧ - Амерички бизнисмен Пол Кауфман поклонио је бечком универзитету на проучавање дијелове лобање за коју се вјерује да је припадала композитору Лудвигу ван Бетовену.

Кауфман је рекао да се "осјећа веома привилегованим што може да врати фрагменте Бетовенове лобање, које је наслиједио, тамо гдје им је мјесто".

Бетовен је цијелог живота патио од различитих болести и умро је у Бечу 1827. године.

Кауфман је рекао да је пронашао фрагменте 1990. године, у малој кутији са урезаним натписом "Бетовен" у породичном сефу француске банке.

Сматра се да је Кауфманов пра-пра-ујак Франц Ромео Селигман (Франз Ромео Селигман), бечки љекар, добио фрагменте 1863. након што су Бетовенове кости ексхумиране ради проучавања.

Укупно има 10 фрагмената, укључујући два већа комада - један са потиљка и један са десне стране чела.

Ректор бечког Медицинског универзитета Маркус Милер рекао је да је од највеће важности да се са посмртним остацима поступа на етички одговоран начин.

-Ради се о проналаску праве равнотеже између разумљивог јавног интереса и поштовања према преминулој особи - рекао је Милер, пренио је BBC.

Аустријски мртвозорник Кристијан Рајтер рекао је да су фрагменти "заиста вриједан материјал" за који се надају да ће наставити да истражују у наредним годинама.

-То је била и Бетовенова жеља - додао је он.

Бетовен, који је рођен у Бону у децембру 1770. године, а умро је 27. марта 1827, већи дио живота патио је од лошег здравља и наводно је изричито тражио да се његово тијело проучава након његове смрти.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана