Бизарне несреће које су људи преживјели VIDEO

Агенције
Бизарне несреће које су људи преживјели VIDEO

Понекад се, успркос науци и супротно свим очекивањима, догоди да људи успију да преживе искуства која је заправо требало да их убију.

Шипка кроз мозак

 

Када вам нешто пробије мозак то је обично смртоносно јер мозак контролише апсолутно све - дисање, откуцаје срца, рад срца, крвоток, притисак... Ипак, давне 1848. године радник на жељезници Финеас Гејџ преживио је након што му је кроз мозак прошла гвоздена шипка дугачка више од једног метра и тешка готово 6 килограма коју је користио како би рупе пунио експлозивом.

Када се 25-годишњак окренуо да поздрави колеге, експлозија у рупи коју је пунио 'испалила' је шипку директно кроз Гејџову вилицу, мозак и лобању и то баш овако. Попут копља, шипка је завршила готово 30 метара даље а са собом је 'понијела' и дио мозга. Невјероватно, али Гејџ је након те несреће живио још 12 година. Ипак, имао је низ посљедица - спуштене очне капке, нападе и драматичне емоционалне и когнитивне проблеме. До дан данас је остао предмет медицинске фасцинације па су његова лобања и шипка која ју је пробила изложени у Музеју анатомије у Бостону.

Силом кроз малу рупу

Кретање великом брзином кроз рупу која је далеко мања него што је ваше тијело може резултовати огуљеном кожом, дислоцираним зглобовима, сломљеним костима и здробљеним или пробушеним органима. То је оно што се догодило заваривачу Метју Лоу 2008. године, када му је одјећу ухватила фабричка машина која превози металне дијелове.

Осјетио је како му машина кида кожу и ломи руку када га је механизам повукао кроз отвор. Механизам га је потом дословно 'испљунуо' напоље. Сломио је леђа, карлицу, кукове и ребра, задобио руптуре желуца и цријева. Прошао је 6 операција. 25-годишњак се касније вратио на посао у фабрици.

Преживјела олују на 9000 метара

Када је 35-годишња параглајдерка Ева Висниерска отишла да тренира 2007. године спортисткињу је ухватила олуја и у свега 10 минута ваздушни вртлог ју је подигао на више од 9000 метара гдjе се онесвijестила. Наиме, на таквим висинама температура ваздуха је око -40 до -50 степени а ваздух је толико редак да је дисање практично немогуће.

Након једног сата, када је падобран стигао на висину 6900 метара, Ева је дошла к свijести и са задњим напорима летjела. Њено тijело било је потпуно покривено ледом.

Пад с неба

Новозеланђанин Мајкл Холмс дословно је пао с неба.

Након што је инструктор падобранства 2009. године искочио из авиона заказали су му и главни и помоћни падобран. Падајући брзином од преко 110 km/h с висине од 4500 метара он је, према свим очекивањима, требало да умре. Ипак, срећа се умијешала па је пао на грм купине. Сломио је глежањ и колабирало му је плућно крило.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана