Бивши инжењер морнарице открио како је преживио три дана под водом: Остало му кисеоника за пар минута

ГС
Роџер Малинсон
Foto: Интернет | Роџер Малинсон

Бивши инжењер морнарице, Роџер Малинсон који је преживио 84 сата заробљен под водом, рекао је да “увијек постоји нада” да ће нестала подморница Титан бити пронађена.

Подморница компаније OceanGate са пет путника нестала је у недjељу увече, а контакт је изгубљен 1:45 минута након што је заронила. Од тада траје операција потраге и спасавања, али од подморнице и посаде још ни трага.

Вjерује се да су им преостале залихе кисеоника за мање од 40 сати, због чега траје трка са временом да се она што прије лоцира и извуче на сигурно. Малинсон је био заробљен у лопти под водом давне 1973. године. Када су га пронашли, преостало му је кисеоника само за 12 минута.

Он је био у подморници Pisces 3 која је нестала код обала Ирске у Келтском мору. Са њим је тада био Роџер Чепмен. Код себе су имали само један сендвич са сиром и лименку лимунаде. Пошто је доживио слично искуство, послао је поруку наде посади заробљеној у несталој подморници Титан.

- Невјероватно је шта се може догодити. Морају да се загрију како се не би смрзли и сачувају кисеоник. Послије оног кроз шта смо прошли, нада увек постоји - рекао је он за „Мирор“.

Малинсон ипак додаје да га једна ствар брине.

- Оно што ме брине је зашто није било порука са брода. Озбиљно ме брине да тамо нема никог живог. Претпостављам да ће ударати чекићем о труп брода, тако да ако се неко нађе у околини, може да их чује - рекао је он.

Малинсон је открио и да ли је помислио да неће преживјети заробљен у лопти под водом.

- Дефинитивно смо мислили да нећемо успјети. 84 сати је пуно и нисмо имали довољно хране, довољно кисеоника. Морали смо стварно све да рационално схватимо и пазимо једни на друге. Чували смо једни друге и то је био главни спас - рекао је он и присјетио се да су након изаска на површину, били су гладни, исцрпљени и влажни од влаге.

Породице и пријатељи петоро људи на несталој подморници сада се надају истом исходу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана