Бил Гејтс изјавио да жали што се дружио с Џефријем Епстином

klix.ba
Foto: klix.ba

Оснивач Мајкрософта и један од најбогатијих људи на свијету Бил Гејтс је поручио да жали због тога што се дружио с милијардером Џефријем Епстином, а који је оптужен да је управљао трговином дјецом која су сексуално злостављана.

"Била је велика грешка провести вријеме с њим, својим присуством дати му на значају", изјавио је у разговору за Си – Ен - Ен.

Према његовим ријечима, само је упознао Епстина надајући се да ће прикупити више новца за рјешавање глобалних проблема.

"Неколико пута сам вечерао с њим надајући се да ће рећи нешто о филантропском раду за прикупљање милијарди, а које су потребне за глобална здравствена питања. Када је било јасно да то није реално, наши контакти су прекинути", тврди Гејтс.

У јулу 2019. године Епстин је оптужен да је управљао ланцем трговине дјецом која су сексуално злостављана, а међу њима су биле десетине малољетних дјевојчица. У везу с овим тешким злочинима доводе се и бизнисмени.

Епстин се 2008. теретио за сличне злочине, а тада се нагодио с тужилаштвом у Мајамију. Признао је кривицу за проституцију и због тога је 13 мјесеци био у затвору. Регистрован је као сексуални преступник и морао је платити одштету жртвама које је идентифицирао Еф - Би- Ај. Прије двије године пронађен је мртав у затвору у Њујорку. Надлежни тврде да је починио самоубиство вјешањем.

Гејтс је одбио коментарисати за пословни лист Вол Стрит Журнал да ли је његово познанство с Епстином допринијело разводу са супругом Мелиндом Фреч Гејтс. Развод је озваничен ове седмице. Како је казао за Си – Ен - Ен, сада је вријеме да се ствари сагледају и да се иде напријед.

"Као породица ћемо учинити најбоље што знамо", додаје.

Бил и Мелинда Гејтс су били посвећени глобалним проблемима дјелујући кроз Фондацију Бил и Мелинда Гејтс. Претпоставља се да би се то могло наставити и након њиховог развода у сљедеће двије године. Ако се то не деси, Бил ће својој бившој супрузи платити да напусти фондацију. Ипак, нада се да ће Мелинда остати у фондацији.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана