БиХ у Хрватску највише извози струју и хула-хоп чарапе, а увози десетине милиона КМ вриједности чоколаде

ГС
БиХ у Хрватску највише извози струју и хула-хоп чарапе, а увози десетине милиона КМ вриједности чоколаде

Укупан обим вањскотрговинске размјене БиХ у првих шест мјесеци 2022. године износио је 23,2 милијарде КМ и повећан је за 41,1 посто у односу на исти период претходне године, подаци су Вањскотровинске коморе БиХ.

БиХ у Хрватску највише извози струју и хула-хоп чарапе, а увози десетине милиона КМ вриједности чоколаде

Увоз из земаља Европске уније износио је 9 милијарди КМ, док смо у државе ЕУ извезли робе у вриједности од 6,7 милијарди КМ. Најзначајнији партнер по обиму размјене из ЕУ је Хрватска.

БиХ је највише извозила електричну енергију, алуминиј у сировим облицима, сједала, изоловане жице и конструкције, најзаступљенија у тарифама увоза је нафта, иза које слиједе алуминиј, камени угаљ, лични аутомобили и лијекови.

У Хрватску највише извозимо електричну енергију, тканине и хула-хоп чарапе, дрво и сједала. Из те државе у првих шест мјесеци 2022. године увезли смо 40 милиона КМ вриједности чоколаде и осталих прехрамбених производа.

На тржиште Србије извезли смо струју, кокс, мрки угаљ, топло ваљану жицу од жељеза, дрво и конструкције. Из Србије смо увезли 40,7 милиона КМ вриједности кукуруза.

У извозу вриједносно највише учествују масноће и уља биљног и животињског поријекла, прерађевине од меса, производи на бази житарица, пића, алкохол и сирће, млијеко и млијечни производи, и воће.

Размјена воде, према подацима Вањскотрговинске коморе БиХ и даље резултира дефицитом.

Воду увозимо из Хрватске, Словеније, Мађарске и Србије. До сада смо увезли воде укупне вриједности 109 милиона КМ.

Комплете, јакне, сакое, хаљине и сукње у вриједности од 40 милиона КМ грађани БиХ увезли су из Турске, Србије и Њемачке. Један од узрока вањскотрговинског дефицита је што БиХ велики дио увоза остварује искључиво ради извоза, а дошло је и до повећање цијена на општем нивоу, преноси Klix.ba.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана