Беверли Хилс никао на фарми пасуља

Тања Милаковић
Беверли Хилс никао на фарми пасуља

Бунгалов пет Мадонин је други дом, у броју четири Хауард Хјуз живио је 30 година, док је у броју 11 Марлен Дитрих била три године.

Пословица каже: ако нисте били на суботњем доручку у “Беверли Хилс” хотелу, нисте били ни у Беверли Хилсу. Та џет-сетерска изјава добија на дубљем значењу када се у обзир узме чињеница да је хотел “Беверли Хилс” настао прије самог Беверли Хилса, односно да дио Лос Анђелеса који се нужно везује уз холивудске звијезде и неки бољи живот можда никада не би ни постојао да на том мјесту прије стотињак година није изграђен хотел.

Подручје на којем се данас налази хотел, а које је једно од најскупљих дијелова свијета по вриједности квадратног метра, у доба његове изградње било је подручје запуштених фарми пасуља оближњег Лос Ангеђеса, који је растао као посљедица златне грознице. Слика градилишта из 1911. године показује напуштену фарму с коњем свезаним за дрво на мјесту на којем је данас шопинг улица Родео драјв. Најближа жељезничка станица била је удаљена десет километара.

С обзиром на анегдоте које скрива и своју времешност, поготово према мјерилима САД, и не чуди да је то мјесто хотел само по својој функционалности, а према свему осталом историјски споменик, пренијели су портали.

Јутро је било ведро, сунце се одлучно пробијало кроз пјенасту јутарњу маглу не марећи за то што је децембар. Али то не важи за Беверли Хилс, гдје вријеме иде у прилог свим тим наочарима с потписом и раскошним фризурама, испегланим хаљинама и испегланим лицима локалне елите која весело ћаска на тераси легендарног ресторана “Поло Лаунџ”, тако названог јер су гости у њега навраћали послије полоа.

Генерални директор хотела Едвард Меди тог јутра је са усхићењем шетао пса легендарног америчког музичара Џимија Бафета, који је одсјео у хотелу, гдје је за стотину година угошћено више филмских, политичких, музичких и планетарних звијезда него на било којем другом мјесту на свијету.

У његовим раскошним бунгаловима под крошњама врта спавале су Мерилин Монро и Грета Гарбо, вољели се и свађали Елизабет Тејлор и Ричард Бартон, за његовим столовима ручали су краљеви и њихове краљице...

Чудно је било то што је Меди, који у свом хотелу свакодневно дочекује актере насловница магазина “Hello!” и “Vanity Fair”, видно узбуђен због свог новог селебрити познанства са Бафетом.

Зидови осунчане просторије у подножју хотела испуњени су стотинама фотографија Медија са свјетским легендама. На једној се смијеши поред Маргарет Тачер, на другој стоји уз Мајкла Џексона, за ријетке прилике када му лице није покривено маском. Ту је затим и фотографија са Билом и Хилари Клинтон, Леонардом Дикаприом, Мајклом Џорданом. Изнад његовог писаћег стола је фотографија са далај-ламом. И уз ову, као уз сваку слику, налази се посвета на том импресивном приватном зиду славних, који га је пратио са старог радног мјеста у Њујорку.

Идејни зачетници хотела “Беверли Хилс”, амерички предузетник Маргарет Џ. Андерсон и њен син Сенлеј, оснивачи ранијег хотела “Холивуд” почетком 20. вијека, од самог старта су имали на уму најлуксузнији хотел у Америци.

“Vanity Fair ” пише да је, истовремено, идеја хотела била “неколико свјетлосних миља удаљена од стварности”. Међутим, поменути двојац није се дао смести. Окупивши своје везе међу богатим индустријалцима, предузетницима и раним холивудским звијездама, укључујући Чарлија Чаплина, упустили су се у пројекат који ће заувијек промијенити лице не само Беверли Хилса, него и читавог Лос Ангеђеса и јужне Калифорније.

Холивуд

Холивуд је име градске четврти Лос Анђелеса која је позната по концентрацији филмских студија и кућама глумачких звијезда. Налази се сјеверозападно од центра града. Холивуд је постао синоним за амерички филм и ТВ индустрију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана