Београд: Код Скупштине откривен римски водовод, гробови и саркофази

ГС
Foto: Срна

БЕОГРАД- Археолози Музеја града Београда су током археолошких истраживања у близини зграде Дома народне скупштине у Београду открили антички слој који садржи остатке дијела римског водовода са таложником, гробове и саркофаге, саопштено је из Завода за заштиту споменика културе града Београда.

Ови налази, пронађени током ископавања на углу Влајковићеве и Косовске улице, представљају непокретно културно добро у оквиру утврђеног културног добра "Антички Сингидунум".

Комисију за вредновање и презентацију откривених непокретних, коју је основао Завод за заштиту споменика културе града Београда, утврдила је да дио римског водовода са таложником из периода од 2. до 3. вијека представља јединствен примјер очуваног дијела римског аквадукта у Сингидунуму /римски назив за Београд/.

Зато је Завод за заштиту споменика културе града Београда прописао мјере техничке заштите за израду пројекта његове превентивне конзервације и привременог измјештања на основу услова Републичког завода за заштиту споменика.

Тако ће гробови и саркофази из периода од 3. до 4. вијека бити трајно измјештени и сачувани у Музеју града Београда, док ће дио римског аквадукта бити измјештен и на одговарајући начин одложен на адекватно мјесто до завршетака радова.

Послије изградње подземне гараже, код зграде парламента, непокретна културна добра биће презентована на парковској површини изнад гараже.

Ово ће бити први пут да на простору који је некада припадао југоисточној некрополи античког Сингидунума буду презентовани остаци римског аквадукта на начин на који су такви налази већ представљени у метрополама свијета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана