Белгијанци рециклирају косу одсјечену у фризерским салонима

Srna
Foto: TPQ

БРИСЕЛ- Фризери широм Белгије пакују одсјечену косу у салонима коју касније просљеђују једној невладиној организацији која ју рециклира ради заштите животне средине.

 

"Пројекат за рециклирање косе" ставља праменове и локне у машину која их претвара у квадрате који се могу користити за апсорпцију уља и других угљоводоника који загађују животну средину или за израду биоразградивих кеса.

Суоснивач пројекта Патрик Јансен објаснио је да један килограм косе може да упије између седам и осам литара уља и угљоводоника, те да се квадрати направљени од косе могу ставити у одводе како би упили отпадну воду прије него што дође до ријеке.

"Наши производи су још више етични због чињенице да се производе локално и нису увезени са друге стране планете. Производе се овдје како бисмо ријешили локалне проблеме", изјавио је Јансен за Ројтерс.

На интернет страници пројекта напомиње се да коса има моћна својства: једна длака може да подржи 10 пута већу тежину од своје, упија масти и угљоводонике, растворљива је у води и веома еластична због кератинских влакана.

Менаџер фризерског салона "Хелиоде" у Бриселу Изабел Волкидис једна је од неколико десетина фризера у Белгији који плаћају малу накнаду пројекту за прикупљање одсјечене косе.

"Оно што мене лично мотивише јесте да се одсјечена коса у данашње вријеме само баца у канту за смеће, а знам да се много тога може урадити с њом", рекла је Волкидисова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана