Бекамов пројекат за децу у Србији

Агенције
Бекамов пројекат за децу у Србији

Бивши енглески фудбалер Дејвид Бекам у сарадњи са Уницефом покренуо је глобални пројекат за помоћ милионима дјеце широм свијета, међу којима су и она из Србије.

Пројекат „7: Уницефов фонд Дејвида Бекама" обиљежава 10 година хуманитарног рада бившег играча Манчестер Јунајтеда, Реал Мадрида, Милана и ЛА Галаксија.

Пројекат је добио назив по броју који је Бекам носио у репрезентацији и Јунајтеду и фокусира се на седам држава у којима су најмлађи угрожени – Србију, Буркину Фасо, Ел Салвадор, Папуу Нову Гвинеју, Свазиленд, Џибути и Бангладеш.

Сарадња Бекама и Уницефа концентрисаће се на социјалну инклузију дјеце из маргинализованих група у Србији, здравље мајки и морталитет новорођенчади у Џибутију, пројектима образовања у Бангладешу гдје ће акценат бити на пружању знања учитељима и обезбјеђивању уџбеника.

Такође, фокус ће бити и на контроли квалитета воде и хигијенских услова у Буркини Фасо, заштити безбједности дјеце у Ел Салвадору, земљи са највећим бројем убистава малољетника. У Папуи Новој Гвинеји радиће се на проблему исхране, пошто је скоро половина дјеце млађе од 5 година неухрањено, док ће у Свазиленду бити покренут пројекат борбе против сиде и вируса HIV.

Средства ће бити уплаћивана за помоћ маргинализованој дjеци у седам споменутих области

„Идеја је била изабрати седам држава којима су средства стварно потребна и које се такође боре против неких од највећих опасности са којима се дjеца данас сусрећу. Дејвид је одабрао седам области према којима људи, па некад и Владе држава, нису пажљиве", рекао је Палома Ескудеро, директор комуникација Уницефа.

Осим споменутих земаља Дејвид Бекам помогао је и неке које нису на списку програма.

„Он је подигао свијест са којима се дјеца суочавају – прије свега лошом исхраном, еболом и сидом. Путовао је у сједиште Уницефа у Сијера Леонеу, Буркини Фасо, Јужну Африку, Тајланд и најскорије на Филипине гдје је помогао да се скупе средства за дјецу погођену тајфуном Хајан. Преко пројетка ’7: Уницефов фонд Дејвида Бекама’ заједно можемо донијети позитивне промјене дјеци широм свијета", додао је Ескудеро.

Бекам је постао Уницефов амбасадор добре воље 2005. године и од тада кроз спорт покушава да помогне развој дјеце широм свијета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана