Барбадос тражи репарације од потомака робовласника, на удару и глумац и посланик

Срна
Барбадос тражи репарације од потомака робовласника, на удару и глумац и посланик

БРИЏТАУН - Острвска држава Барбадос нада се да ће испословати репарације због ропства од великог броја људи, укључујући једног британског посланика и популарног глумца, у оквиру шире кампање против породица које су некада биле робовласници.

-Потомци власника плантажа, бијелци, који су имали користи од трговине робљем, треба да плате репарације, укључујући породицу Камбербач - рекао је Дејвид Дени, генерални секретар Карипског покрета за мир и интеграцију за лист "Телеграф.

Он је додао да та средства треба искористити за отварање болница, школа и унапређење инфраструктуре и рјешавање стамбених проблема.

Замјеник предсједавајућег националне комисије за репарације Дејвид Комишонг рекао је за "Телеграф" да је Барбадос тек почео да процјењује од кога ће тражити репарације и да ће требати доста времена да се утврдио удио породице Камбербач.

-Тек смо почели. Велики дио те историје тек почиње да излази на свјетло дана - рекао је он.

Влада Барбадоса већ се "окренула ка посланику" Ричарду Драксу, конзервативцу, због богатства његове породице чији дио тражи како би подигла споменик као знак сјећања на ропство.

Ако Влада не може да убиједи породице као што су Дракс и Камбербач да плате репарације својом вољом, каже Камишог, онда ће правду потражити преко арбитражног суда како би их присилила да то учине.

Како се најављује, чак ће и британска краљевска породица бити мета захтјева за репарације.

Мајка глумца Бенедикта Камбербача апеловала је раније на сина да не користи своје право презиме да не би био мета захтјева за репарације због робовласничке историје своје породице.

Породица Кембербач је добила одштету у вриједности од око милион фунти за своје робове након укидања ропства 1833. године.

Барбадос је постао независна република прошле године напуштајући Комонвелт након скоро четири вијека.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана