Банде господаре америчким затворима

Тања Милаковић
Банде господаре америчким затворима

Послије хладнокрвног убиства двојице тужилаца из Тексаса који су, наводно, били повезани са "Аријевским братством" из Тексаса, америчке затворске банде нашле су се у центру интересовања јавности. Рат државе против дроге довео је до огромног повећања броја затвореника у САД, али се испоставља да групе из затвора организују трговину дрогом.

Америчко Министарство правосуђа и наставник и стручњак за банде Роберт Вокер помогли су новинарима "Бизнис инсајдера" да стекну слику о најмоћнијим бандама у Америци.

"Барио Астека" - Једна од најопаснијих затворских банди "Барио Астека" најактивнија је у затворима у Тексасу. Броји око 2.000 чланова, од којих су многи повезани са мексичким нарко-картелима, а главни извор прихода је кријумчарење хероина, кокаина и марихуане из Мексика у САД. Банда се доводи у везу са кријумчарењем имиграната, подметањем пожара, изнудама, провалама, отмицама и трговином оружјем.

"Породица Црна герила" - Банду је основао Џорџ Џексон, звани Црни Пантер, 1966. године у једном затвору у Калифорнији. Високоорганизована група, која има врховног вођу и централни комитет, оперише прије свега у Калифорнији и Мериленду. Главни извор прихода је дистрибуција кокаина и марихуане добављене од Мексиканаца, а чланови банде су умијешани и у крађе, провале, пуцњаву из кола и убиства.

"Корпорација Мртав човјек" - Основала су је само тројица затвореника 1980. године у једном затвору у Мериленду, а данас банда има 370 чланова и хиљаде "спољних сарадника". Пери Рорк, један од тројице оснивача, покушао је да се придружи "Породици Црна герила", али је одбијен и након тога основао је властиту банду. Банда је почела да "гута" мање групе и данас је једна од највећих банди у Мериленду.

"Њета" - Једна од највећих и најопаснијих банди у Америци има 7.000 чланова у Порторику и око 5.000 припадника у континенталном дијелу САД. Има огранке у 36 градова и девет држава, како у затворима, тако и изван њих. Главни извор прихода групе је диловање крека и кокаина у праху.

"Братство наоружаних Латиноса" - Банда која има око хиљаду чланова, а основана је осамдесетих година прошлог вијека у предграђу Лареда у Тексасу. Одржава блиске везе са мексичким нарко-картелима. Године 2007. чланови су оптужени за крађу велике количине наркотика од нарко-дилера у Мекалену, које су затим препродавали.

"Државни непријатељ број један" - Ријеч је о бијелој расистичкој затворској банди која се најбрже развија у САД и има огранке на обје обале и на југу САД. Своју моћ значајно је повећала када је формирала савез са "Аријевским братством" и "Нацистичким лоу рајдерима".

"Мексичка мафија" - Позната и као "Ла Еме", ова банда има 400 чланова и хиљаду "спољних сарадника". Основана је у калифорнијским затворима педесетих година, а њени чланови се строго придржавају кодекса понашања у банди. Чланови су претежно Американци мексичког поријекла. Главни извор прихода им је организација коцкања и проституције унутар затворских система, али и изнуда од дилера дроге изван затвора.

"Нацистички лоу рајдери" - Банда која промовише бјелачки расизам оперише у затворима и градовима око Пацифика и у југозападним областима Америке, пренијели су портали.

Чланови, од којих су већина бивши припадници уличних група, тргују метамфетамином и у нешто мањој мери хероином и марихуаном. Такође су учествовали у оружаним пљачкама и убиствима, а терете се и за крађе идентитета, прање новца, застрашивање свједока и освете свједоцима.

"Мексиканеми" - Позната и као "Тексашко-мексичка мафија", банда је основана у затворима у Тексасу. Ова организација која броји око 2.000 чланова стоји иза великог ланца трговине дрогом у Тексасу. Чланови су повезани са нарко-картелима у Мексику, нарочито са "Зетасом".

"Наша породица" - Ова изузетно насилнички настројена банда, са 250 чланова и хиљаду сарадника, створена је у калифорнијским затворима. Потчињена јој је банда "Нортењос", коју чине првенствено Американци мексичког поријекла из централне и сјеверне Калифорније и која има више од хиљаду чланова. Финансира се изнудама и уцјенама, али и диловањем дроге у пацифичким затворима.

"Тексашки синдикат" - Американци мексичког поријекла чине главни дио ове банде настале у калифорнијском затвору "Фолсом" раних седамдесетих година. Био је то одговор на пљачкања од стране "Аријевског братства" и "Мексичке мафије" којем су били изложени затвореници рођени у Тексасу. "Тексашки синдикат", који броји 1.300 чланова и 10.000 сарадника, активан је на обје стране америчко-мексичке границе, а бави се шверцовањем огромне количине дроге из Мексика у САД.

"Аријевско братство" - Ова банда је озлоглашена због посебно насилних метода које примјењује. Броји око 20.000 чланова у затворима и изван њих. Склопили су савез са "Ла Емеом" пошто су и једна и друга група непријатељи "Породице Црна герила". Иако чине мање од један одсто затворске популације, одговорни су за чак 18 одсто убистава у америчким затворима.

Хапшење у Италији

Напуљска полиција ухапсила је прошле седмице вођу мафијашког клана "Камора" Маријана Ричија, једног од стотину најтраженијих људи у Италији. Ричију (23) који, према истражитељима, има кључну улогу у рату за контролу над трговином наркотицима, пријети 16 година затвора због трговине дрогом. У одвојеним акцијама ухапшено је још 29 чланова "Каморе" у Риму, осумњичених за проневјеру и изнуду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана