Балови чедности хит у Америци

Daily Mail
Балови чедности хит у Америци

Балови чедности, на којима се дjевојчице заветују да ће остати невине до прве брачне ноћи и симболично се "удају" за Бога, постали су прави феномен у Америци.

Балови подсjећају на велике свадбене церемоније на којима дjевојчице узраста око 12 година носе бијеле вјенчанице и плешу са очевима који обећавају да ће штитити чедност својих кћери.

Током церемоније, очеви кћерима дају "прстење невиности" које симолише покрет борбе против било каквог сексуалног контакта, па и љубљења, све до брака.

Један од највећих таквих балова одржава се већ 14 година заредом у Броудмор хотелу у Колорадо Спрингсу.

Догађају присуствује 60 очева са кћерима и потписују "уговор чедности" у ком се они као "врховни свештеници свог дома и породице" заклињу "пред Богом да ће штитити ћерку својим ауторитетом и чувати њену чедност".

Овакав концепт завјетовања постоји у више од 17 држава свијета и широм Америке, а оригинални покрет започет је у САД осамдесетих година.

Тинејџери који су редовни чланови цркве почели су да се завјетују на апстиненцију од секса и носе прстење који симболишу њихову посвећеност као супротност сексуалном либерализму који расте протеклих деценија.

С друге стране, идеја да очеви треба да чувају невиност својих кћери настала је много касније у сарадњи са покретима евангелистичке цркве.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана