Бајконур - Тужно мјесто близу неба

Aгенције
Бајконур - Тужно мјесто близу неба

Казахстански град Баиконур мјесто је с којег је са Земље у орбиту први пут послан сателит, животиња, али и човјек. Ипак, овдашња болница тек је 2011. године добила први апарат за магнетну резонанцу.

 Град познат по свом космодрому има близу 36.000 становника који се могу похвалити да је управо из њиховог мјеста на југу Казахстана у свемир послан сателит Спутњик, пас Лајка и славни Јуриј Гагарин.


Данас је Баиконур једно до два мјеста на Земљи одакле је могуће послати људе у орбиту. Други је Ђинћуан у кинеској пустињи Гоби. Ипак, живот у њему одувијек је био мистерија.

Њујорк тајмс пише да је то тужно мјесто и да се његови становници боре да преживе. Сточари номади из оближњих степа усељавају се у тамошње напуштене грађевине, а истовремено овај град донедавно није имао ни MPI апарат.

Занимљиво је и да је у вријеме када је космодром изграђен Бајконур припадао СССР-у. Данас се територијално налази у Казахстану, али га Русија изнајмљује од казахстанске владе за 115 милиона долара годишње. Градоначелник је Рус, а скоро све добро плаћене послове везане уз космодром обављају Руси.

Када се распао Совјетски савез у граду је живјело двије трећине Руса и једна трећина Казахстанаца. Сада је обрнуто. То је, уз неједнакост грађана, створило етничке тензије.

Истовремено се на свемирске програме троше огромне суме новца. NASA је у мају продужила уговор о коришћењу космодрома за још једну годину, односно до средине 2017. године, што значи нових 424 милиона долара. Астронаути и други NASA-ини упосленици одсједају у хотелу на периферији града, а тамо најјефтинија соба кошта 340 долара за ноћ.

Они ријетко долазе у центар града. Да би стигли на мјесто лансирања у свемир морају да се возе преко изрованих и неозначених путева уз које пасу животиње.

Бајконур је најбољи примјер неједнаког развоја у данашњем времену.

Уредник локалних новина за Њујорк тајмс је рекао: "Боли ме кад размишљам о свом граду".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана