Авио индустрија нове раднике привлачи „ајфонима“, јефтинијим превозом и вртићима

Танјуг
Авио индустрија нове раднике привлачи „ајфонима“, јефтинијим превозом и вртићима

ВАШИНГТОН - Авио-индустрија у Сјеверној Америци покушава да привуче раднике тиме што им обећава вртиће за дјецу, јефтинији превоз и бесплатне „ајфоне“, јер на тржишту почетничких послова за које нису потребне посебне вјештине, такве раднике узимају компаније као што је Амазон, пише „Глас Америке“.

Мањак радника који би преносили кофере или радили у корисничком сервису довео је до стварања великих редова и кашњења кофера усред прошлогодишње летње сезоне, чиме је угрожен и опоравак индустрије од ковида, а створила се појачана иницијатива да се привуче нова радна снага.

-Аеродроми налазе све више начина у покушајима да привуку, задрже и обуче или унаприједе раднике - изјавио је Томас Ромиг, потпредсједник компаније која се бави пословањем аеородрома Airports Council International (ACI), наводећи као примjер вртиће.

ACI, у чијем чланству се налазе аеродроми широм свијета, припрема препоруке како да послови у тим објектима који раде 24 сата ван града, буду пријемчивији за запослене.

Према писању „Гласа Америке“, дио проблема за авио-индустрију је што мале плате и напоран посао отежавају да запослени на аеродромима остану на послу, што је погоршано током пандемије и сада када је стопа незапослености на најнижем нивоу у историји.

У САД је стопа незапослености најнижа у посљедње 53 године, а америчка авио-индустрија се опоравила и порасла је у односу на ниво прије пандемије, али је потребна радна снага да би и даље расла.

Олакшице на послу су неопходне пошто је просјечна плата запослених на америчким аеродромима нешто испод 18 долара на сат што је далеко испод онога што плаћа Амазон, који даје скоро 33 долара на сат, према подацима ZipRecruiter, додаје „Глас Америке“.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана