Авганистанка којој је муж одсјекао нос добила ново лице

Агенције
Авганистанка којој је муж одсјекао нос добила ново лице

Деветнаестогодишња Ајша Мохамедзаи, постала је позната широм свијета пошто се њена слика на којој је без носа и ушију појавила у магазину "Тајм". Од тада је постала симбол угењетавања авганистанких жена.

Млада Авганистанка, жртва породичног насиља, којој је муж у насилно склопљеном браку прије три године одсјекао нос и уши, а чија слика је обишла цио свијет, добила је шансу за нови живот. Иако су њене ране зарасле, психички ожиљци ће заувјек остати ту.

Наиме, када је имала само 12 година, отац ју је обећао талибанском борцу како би вратио дугове. Након што је предата његовој породици, спавала је у штали са животињама.

"Сваки дан сам била злостављана од стране супруга и његове породице, физички и психички. Нисам то више могла да поднесем и побјегла сам, а када су ме ухватили, добила сам казну од пет мјесеци затвора. Послије одрађене казне, судија ме је послао назад код мужа. Те ноћи су ме одвели у планину", присјећа се млада Авганистанка.

"Усред ноћи, осјетила сам нешто као хладну воду у носу. Отворила сам очи, али ништа нисам могла да видим, јер сам била сва у крви."

Оставили су је у брдима да умре, али се она некако успјела да дође до куће свог деде. Отац ју је одвео у америчку болницу, гдје је подвргнута лијечењу, а у августу 2010. године уз помоћ Гросманове фондације за жртве опекотина авионом је пребачена у САД.

У Америци живи у породици која јој је понудила гостопримство, а њујоршка хуманитарна организација "Жене за жене Авганистана" пружила јој је подршку и платила школовање, које јој је у Авганистану било ускраћено зато што је жена. Чак 90 одсто жена у овој земљи трпи неки вид злостављања. Ајша жели да њено ново лице исприча неку потпуно нову причу, овог пута пуну наде у бољу будућност.

"Желим да поручим свим женама које су злостављане да буду јаке. Никада не одустајте и не губите наду", поручује Ајша.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана